No F1 Hybrids / GMO seeds here. Only seeds from natural selection.

We are a bunch of passionate open-pollinated heirloom seed savers.

If you have heirloom seeds and worried it will be gone for future generation, we will be happy to add into our seed bank, grow and give it a comeback.

Save Heirloom Seeds for our children.

All of our plants are only feed with animal manure and compost. No synthetic fertiliser or chemicals used.

Be kind to our environment as we are sharing with other living things created by God.

Our ancestors live a healthy life without artificially man-made poison. Big NO to pesticide.

Plants on our kebun are organically grown, only kisses by us, rain and other living things.

Any form of gardening patience is the virtue.

Sabtu, 2 Februari 2013

Anak Pokok Markisa

Pokok buah markisa yang asalnya dari benua Amerika Selatan sangat sesuai ditanam di Malaysia.
Bunganya juga sangat cantik sekali.
Buahnya seakan lampu hiasan bulat tergantung menghiasi pokok.
 Bagi pesanan anak pokok markisa, Tukang-tukang kebun akan memilih pokok yang sekurang-kurang tingginya sudah melebihi sejengkal tangan tukang kebun (agak-agak sudah tumbuh lebih 15-20cm). Penghantaran melalui pos laju dan dalam Semenanjung Malaysia sahaja yang dipos pada hari Isnin/Selasa bagi memastikan pokok tidak transit lama dengan POS Malaysia. Apabila sampai pokok ini ke destinasi barunya segeralah buka kotak secepat mungkin dan siram di tempat yang berteduh. Elakkan pindah pokok semasa cuaca terik. Seeloknya pindahkan pada lewat petang. Memandangkan dihantar bersama tanah jadi tidak perlu tergesa hendak dipindahkan.


1 anak pokok markisa (RM8).
Kos penghantaran 1 pokok markisa RM10.
Kos penghantaran 2 pokok markisa RM13.
Kos penghantaran 3 ~5 pokok markisa RM20.

Sekiranya ada pesanan biji benih tiada penambahan kos penghantaran.
Boleh juga gabungkan pesanan dengan pokok live atau bare-rooted lain untuk menjimatkan kos penghantaran.

Email pesanan (kebunkmg@gmail.com)

22 ulasan:

Natch Amethyst berkata...

kalau tanam dengan benih memang lambat bercambah? sebab yang saya punya memang lama sudah disemai tapi belum lagi ada tanda2 percambahan..

TukangKebun berkata...

Natch Amethyst~ Percambahannya variable ikut faktor persekitaran. Kulit benihnya agak keras.

Natch Amethyst berkata...

saya pernah terbaca di forum gardening yg kita perlu 'bantu' dengan kikis kulit atau kupas.. pernah cuba2 tapi ended up ter-cedera isi benih tu.. mmm.. rasanya better terus dengan anak pokok tapi untuk hantar anak pokok ke sabah tiada masalah kah tu?

TukangKebun berkata...

Maaf Natch Amethyst kami tidak dapat menghantar ke Sabah/Sarawak sebab ada tanah. Kalau bare-rooted plants mungkin boleh.

asri berkata...

saya berminat nak pesan anak pokok markisa,saya tinggal di terengganu.macam mana cara pembayaran?

TukangKebun berkata...

Sudah kami email Tuan Asri details. Looking forward to hear from you.

Stesenrotii berkata...

Pls email detail mcm mana nak order...tq

TukangKebun berkata...

You can make enquiries at (kebunkmg@gmail.com)for further details, Stesenrotii.

Cahaya Air Mata berkata...

saya nak order biji benihnya.. macam mane caranya??

Cahaya Air Mata berkata...

saya nak order biji benih..bagaimana ye?

TukangKebun berkata...

Dear Cahaya Air Mata.

Untuk markisa kami hanya bekalkan anak-anak pokok.

mr. tyac berkata...

Assalam, sy ada beli anak pokok ni dari tuan dlm 2 bulan lepas. boleh share cara penjagaan pokok ini dan macam mana kadar tumbesarannya sebab sejak saya beli masih xmengeluarkan putik baru.. mmg lambat ke? tq

TukangKebun berkata...

Salam Bahagia Mr. Tyac,

Biasanya markisa ini takdelah lambat sangat tumbuh.
Mungkin tak cukup baja atau nak kena bagi tanah jenis lain.
Cahaya juga penting untuk membesar.

Noor Raizan berkata...

Pos ke Labuan boleh ke?

TukangKebun berkata...

Salam Bahagia Noor Raizan.

Boleh pos ke Labuan.

arshad shazwi berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
arshad shazwi berkata...

Nak oder mcm mana?boleh gtaw x cara2 nya

arshad shazwi berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
TukangKebun berkata...

Salam Bahagia Arshad Shazwi.

Untuk further details boleh email pesanan ke (kebunkmg@gmail.com).

Rozi Hashim berkata...

Salam, pokok saya lebat berbunga tapi tak jadi buah... semuanya luruh, kenapa ya...

Nurdin Ismail berkata...

Saya nk pi ambil terus, boleh?

TukangKebun berkata...

Salam Bahagia Rozi Hashim,

Biasanya jika berbunga tapi tak jadi buah kemungkinan masalah pendebungaan.

Salam Bahagia Nurdin,

Tiada stok anak pokok markisa sekarang.