No F1 Hybrids / GMO seeds here. Only seeds from natural selection.

We are a bunch of passionate open-pollinated heirloom seed savers.

If you have heirloom seeds and worried it will be gone for future generation, we will be happy to add into our seed bank, grow and give it a comeback.

Save Heirloom Seeds for our children.

All of our plants are only feed with animal manure and compost. No synthetic fertiliser or chemicals used.

Be kind to our environment as we are sharing with other living things created by God.

Our ancestors live a healthy life without artificially man-made poison. Big NO to pesticide.

Plants on our kebun are organically grown, only kisses by us, rain and other living things.

Any form of gardening patience is the virtue.

Sabtu, 20 April 2013

Jagung Heirloom Baby Blue Jade

 Jagung Baby Blue Jade adalah bukan jenis jagung hybrid/F1/GMO tapi adalah jagung jenis open-pollinated heirloom. Saiz jenis jagung ini dengan standard saiz jagung yang dijual di kedai adalah kecil kerana saiz averagenya adalah sebesar saiz baby corn cuma ada butiran isi milky white yang manis. Oleh itu, jagung ini juga mudah untuk dinikmati kanak-kanak kerana saiz kecilnya. Jagung Baby Blue Jade juga sesuai ditanam di dalam pasu bagi gardener yang tiada ruang untuk berkebun. 
 Jagung Baby Blue Jade bila sudah tua isinya berwarna biru dan keras, jadi pada waktu ini tidak sesuai untuk dimakan kecuali dikeringkan dan buat tepung jagung. Sekiranya nak menikmati isinya, tuai jagung heirloom baby blue jade apabila isinya berwarna kesusuan dan apabila dicucuk warna air yang keluar adalah milky. Kalau airnya jernih bermakna jagung masih muda dan belum lagi ready untuk dituai. Anak-anak tukang kebun dalam pelbagai jenis jagung yang pernah tukang kebun tanam, mereka paling gemar makan jagung Baby Blue Jade yang baru sahaja dituai, makan mentah sangat manis begitu sahaja. Tanam 2 bulan setengah menunggu, tapi hasil tuaian tak sampai 5 minit dah habis makan (nak ambil gambar pun tak menyempat lebih-lebih lagi kalau anak-anak punya radar dah boleh kesan hari ni macam ada tuaian jagung sahaja rajin mengekor).
 Biji benih yang dikumpul batch ini, sangat puas hati nampak bercambah kesemua biji benih yang disemai. Dalam bekas hitam ini, cuma untuk testing tengok percambahannya kebiasaannya biji benih jagung tukang kebun semai terus dekat tempat yang disediakan untuk tanam jagung.

~Biji Benih Organik Heirloom Jagung Baby Blue Jade ~

STOK HABIS.

Anggaran 15 seeds satu pek (RM3.00).

Pesanan untuk bulan April boleh ditinggalkan dalam kotak komen.
Jangan lupa tinggalkan nama dan email address sekali ya.
Apabila biji benih sudah ready shipping akan tukang kebun hantarkan email hujung bulan nanti.

Untuk bulan April 2013, kos penghantaran bagi pembelian biji benih di bawah RM20 adalah flat RM2.00 dengan Pos biasa.
Kos penghantaran lebih RM20 adalah RM6 dan melalui pos laju.
Pembayaran adalah melalui bank RHB, CIMB atau Maybank.

27 ulasan:

bahulu berkata...

simpankan satu

suka suka berkata...

K Mar 2 paket ya.

husni97 berkata...

saya nak 2 pek.

Tanpa Nama berkata...

saya nak 2 pek, terima kasih

Bib_Mohamed
bibummuhamzah@gmail.com

Tanpa Nama berkata...

saya nak 1 pek

Bib_Mohamed
bibummuhamzah@gmail.com

Tanpa Nama berkata...

kbb jagung special 1...

linna_linn@yahoo.com

Sumaiyyah berkata...

Asslmkm Diana, one pack for me please :). sumymalik@yahoo.com

Aku P@aN berkata...

saya nak satu pack

aida_aminshah berkata...

Diana, aida nak dua pek..tq

emmatam berkata...

salam. .saya nk 2 pek jgk. .

zamzurina zulkafli berkata...

saya nk dua pack! nk tanam di kampung. before election blh dpt dah kot yg april punya seeds

Ibu Qistina berkata...

Saya nak satu diana.Tq

ummuaidan berkata...

ingatkan dimakan masa kaler warna biru gitu..oklah kan boleh tanam dlm pasu ..mudah jgk..

Tanpa Nama berkata...

Diana,

akak nak dua pek yea
tk(kak faiza)

nadia rashid berkata...

salam diana...sy nak 2 pek..tq
nadia@perwaja.com.my

Kebun Bandar berkata...

Wah! Tak pernah tahu pun GMO ada jenis OP. Menarik!

Biasanya masak apa yea? Atau makan mentah sahaja?

Tanpa Nama berkata...

Salam
saya nak 2 peket
ida_raihanah@rocketmail.com

IDA

Tanpa Nama berkata...

saya nak 2 pek..
mamahaziq82@yahoo.com.my

Tanpa Nama berkata...

Hi Diana..i would like to order one.
Thks...
Choi Min
hohcmin@yahoo.com

Nor Suhada berkata...

saya nak 1 pek
yippie_zippie89@yahoo.com

maszz omar berkata...

assalam. akak nak 2 pek. tqvm diana.

Tanpa Nama berkata...

Saya nak 1 pek:
noreha.a@etiqa.com.my

Cik Siti MAR berkata...

salam
saya nak 2 pek

sitimeri@yahoo.com

TukangKebun berkata...

UmmuAidan ~ Walaupun muda warna macam tu, bila direbus tukar warna biru.

Kebun Bandar~ Saya pun rasanya GMO tak de OP. Tapi baby blue jadu ini bukan GMO tapi jagung kampung. Boleh je yang muda kalau nak makan mentah.

SORRY SOLD OUT.
STOK FRESH INSYALLAH LAGI 10 MINGGU.

Cik Jas berkata...

KBB, Once stock ade tlg keep 2 packs n infom me at 0123042278 Ya..tq

Che arbaei Che mohd darus berkata...

Wan kamilah hashim.

Saya nk beli 2 pek

TukangKebun berkata...

Salam Bahagia Che Arbaei,

Yang ini tiada stock at the moment.