No F1 Hybrids / GMO seeds here. Only seeds from natural selection.

We are a bunch of passionate open-pollinated heirloom seed savers.

If you have heirloom seeds and worried it will be gone for future generation, we will be happy to add into our seed bank, grow and give it a comeback.

Save Heirloom Seeds for our children.

All of our plants are only feed with animal manure and compost. No synthetic fertiliser or chemicals used.

Be kind to our environment as we are sharing with other living things created by God.

Our ancestors live a healthy life without artificially man-made poison. Big NO to pesticide.

Plants on our kebun are organically grown, only kisses by us, rain and other living things.

Any form of gardening patience is the virtue.

Sabtu, 6 April 2013

Sugarbeet

 Sugarbeet atau juga dikenali dengan nama 'Sugar mangel' mempunyai akar yang kandungan gula (pemanis) semula jadi sebanyak 18-20%. Oleh itu, Sugarbeet sesuai digunakan untuk memaniskan jeruk, ekstrak gulanya atau sebagai makanan kepada perternakkan untuk memberikan kadar tenaga yang tinggi. Kebiasaannya, bagi mengelakkan menggunakan gula kedai sebagai pemanis dalam masakan seperti daging/ayam masak kicap, tukang kebun selalu campurkan potongan akar sayur jenis beet ke dalam masakan kerana membantu memaniskan masakan secara semula jadi serta sebagai pengganti ubi kentang. Berbeza dengan sayur beet root jenis merah, sugarbeet tidak berdarah jadi sesuai untuk campur dalam masakan seperti kari juga. Kalau beet root jenis merah, habislah jadi kari warna merah nanti.


~Biji Benih Organik Heirloom Sugarbeet ~

STOK ADA.
Anggaran 25 seeds satu pek (RM3.00).

Pembayaran adalah melalui bank RHB, CIMB atau Maybank.

18 ulasan:

zamzurina zulkafli berkata...

saya nk satu pack

eithusa berkata...

salam diana,
sy nk satu.

bahulu berkata...

Nk satu

Tanpa Nama berkata...

Eila juga 1 pek :)

suka suka berkata...

K Mar 1 pek

Sean L berkata...

Nak satu pek jugak, hehe.

Mama Pongkey berkata...

Satu juga :-)

Aku P@aN berkata...

last 2 day ada buat presentation pasal sugar...dan dibangkitkan isu tentang sugar beet.hahaha..saya nak satu pack

Tanpa Nama berkata...

Diana akak nk satu pek.tq.
(Kak faiza)

Mrs Joe berkata...

Salam, says nak 2 pek, farahwahida.83@gmail.com

Tanpa Nama berkata...

Selamat pagi Diana,

Saya nak order satu pek ya-
Samiah (red_888_soul@yahoo.com)

@na berkata...

salam, bookin 1 pek, daun dia boleh buat sayur ke diana?

TukangKebun berkata...

Tukang Kebun dapat simpankan satu pek untuk Zamzurina, Eithusa, Bahulu, Eila, Kak mar, Sean, Mama Pongkey, Farhan, Kak Faiza, Mrs. Joe dan Samiah.

Minta maaf @na tak sempat tukang kebun nak simpankan. Kalau ada lebih nanti tukang kebun simpankan.

Farhan kebetulan pulak ya ;).

Tanpa Nama berkata...

1 pek dear

linna_linn@yahoo.com

TukangKebun berkata...

Maaf yang ni stok dah habis.

Nor Suhada berkata...

kalau benih nie ada lebih nanti sy nak 1 pek
yippie_zippie89@yahoo.com

Tanpa Nama berkata...

salam...saya nak benih beetroot ada?

yatie
01129353457
damiaz_13@yahoo.com

TukangKebun berkata...

Salam Yatie, biji-biji benih beetroot jenis lain ada.