No F1 Hybrids / GMO seeds here. Only seeds from natural selection.

We are a bunch of passionate open-pollinated heirloom seed savers.

If you have heirloom seeds and worried it will be gone for future generation, we will be happy to add into our seed bank, grow and give it a comeback.

Save Heirloom Seeds for our children.

All of our plants are only feed with animal manure and compost. No synthetic fertiliser or chemicals used.

Be kind to our environment as we are sharing with other living things created by God.

Our ancestors live a healthy life without artificially man-made poison. Big NO to pesticide.

Plants on our kebun are organically grown, only kisses by us, rain and other living things.

Any form of gardening patience is the virtue.

Selasa, 2 April 2013

Terung Florida Market Heirloom

 Terung Florida Market adalah terung yang jenis sederhana besar berbentuk bujur bulat. Terung ini sesuai untuk grill ataupun roast. Dulu masa banyak terung dan kekurangan stok home-grown ubi kentang,  tukang kebun buat pergedil pakai terung gantikan ubi kentang. Tukang kebun pernah roast terung dahulu, sejukkan, kemudian lecek dulu isi terung sebelum campur garlic dan daun Italian parsley (Flat-leave parsley) cincang dan gaulkan. Kemudian bentukkan pergedil dan goreng. Ingat-ingat gitu tapi nak kena buka buku recepi Women's weekly my favourite recipe book balik. Biji-biji benih terung Florida Market yang baru bercambah kurang dari seminggu disemai. Syukur alhamdulillah mungkin terkena minggu yang sesuai untuk semaian terung sebab tempat semaian ini mengharapkan rahmat hujan sahaja. Cuaca minggu yang disemai beberapa hari panas kemudian hujan lebat pula, bagi trigger percambahan terung dengan baik. Biji benih terung perlukan haba dan cahaya untuk percambahan yang elok.

~Biji Benih Organik Terung Florida Market ~

STOK HABIS
Anggaran 12 seeds satu pek (RM3.00).
Limited 1 pek untuk 1 gardener sebab stok terhad.

Kalau boleh tinggalkan pesanan di kotak komen lebih baik dari email untuk bulan April di atas beberapa sebab tukang kebun tidak dapat kerap check email bulan ini.
Untuk mengelakkan kekeliruan kebarangkalian tinggi tukang kebun akan tengok list komen dahulu sebelum di email bulan ini.
Jangan lupa tinggalkan nama dan email address sekali ya.
Apabila biji benih sudah ready shipping akan tukang kebun hantarkan email hujung bulan nanti.

Untuk bulan April 2013, kos penghantaran bagi pembelian biji benih di bawah RM20 adalah flat RM2.00 dengan Pos biasa.
Kos penghantaran lebih RM20 adalah RM6 dan melalui pos laju.
Pembayaran adalah melalui bank RHB, CIMB atau Maybank.

19 ulasan:

@na berkata...

salam diana; bookin 1 pack; dia_annisa2000@yahoo.com

nadia rashid berkata...

rasanya terung ni yg ditanya dulu..nak la 1 pek

Avia Mishat berkata...

Salam diana..avia nak 2 yer..

Avia Mishat berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Tanpa Nama berkata...

Salam diana, eila nak cuba sepeket.tq.

Aku P@aN berkata...

Saya nak satu pack

aida_aminshah berkata...

Diana...aida nak satu peket..tq

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

kalau tinggal dirumah ada tanah teringin juga nak order..

zamzurina zulkafli berkata...

saya nk satu pack

Sumaiyyah berkata...

Assalamualaikum Diana, saya nak satu pek ye. email saya sumymalik@yahoo.com. terima kasih :)

suka suka berkata...

K Mar dah emel semalam..

TukangKebun berkata...

Waalaikumsalam dan Salam Bahagia, tukang kebun dah tulis nota untuk simpankan benih ini buat @na, Nadia, Avia, Eila, Farhan, Aida, Zamzurina, Sumaiyyah, dan Kak Mar.

Kak MadiHaa kena cuba-cuba tanam dalam pasu.

Bib Mohamed berkata...

bib nak 1 pek, TQ

Mama Pongkey berkata...

Nak satu ye.
Tengah dilanda angin kus kus malas berblogging. Bila datang jenguk sini rasa bersemangat pula.. hihi.
For some reason I am always rushed these days. Nak blogging kat mobile platform susah pulak. Or tak reti is more apt :-)

TukangKebun berkata...

Bib & Mama Ponkey punya ada disimpankan.

Mama Pongkey betul satu hari rasa masa tak cukup je nak siapkan segala aktivity. Saya pun tak berapa cekap berblogging melalui mobile sebab malas nak tunggu uploadnya lambat.

Wan Fazirah berkata...

yang ni 1. satu lagi kacang buncis purple king. kalo saya nak benih yang bulan 3 tu, saya nak kena emel ke atau comment?

TukangKebun berkata...

Wan Fazirah ~ Terung yang jenis ini dah habis stok. Tapi ada tukang kebun simpankan kacang buncis purple king. Biji benih bulan 3 ada yang masih ada dan ada yang sudah habis. Kalau nak minta simpankan biji benih selain bulan April boleh email (kebunkmg@gmail.com) kami untuk stok listnya lebih mudah

suzie berkata...

Bila ada stok ,pls simpankan
Suzilaadham@yahoo.com

Nor Suhada berkata...

sy nak 1 pek kalo benih masih ada
yippie_zippie89@yahoo.com