No F1 Hybrids / GMO seeds here. Only seeds from natural selection.

We are a bunch of passionate open-pollinated heirloom seed savers.

If you have heirloom seeds and worried it will be gone for future generation, we will be happy to add into our seed bank, grow and give it a comeback.

Save Heirloom Seeds for our children.

All of our plants are only feed with animal manure and compost. No synthetic fertiliser or chemicals used.

Be kind to our environment as we are sharing with other living things created by God.

Our ancestors live a healthy life without artificially man-made poison. Big NO to pesticide.

Plants on our kebun are organically grown, only kisses by us, rain and other living things.

Any form of gardening patience is the virtue.

Isnin, 23 Jun 2014

Rayyan Passion Juice

 Bulan June 2014 ini rasa masa nak luangkan di kebun makin kurang. Seminggu sekali pun dah jadi agak sukar dengan banyak urusan dan activity lain. Tambahan pula dengan musim kemarau bulan ini, lagilah tenaga kurang sikit nak lama-lama mengemas kebun lebih lagi bila matahari dah menegak di kepala. Sedangkan hari tu kata nak kemas depan dapur (klik posting ini). Petang Sabtu lepas baru projek ini dapat diselesaikan. Maka Sakura Ri Ri Ying dah gondol sekarang lepas hard-pruning dah tak meriah bunganya macam gambar di atas sebelum dipangkas. Nasib baiklah Ipomoea Blue Star dah rajin berbunga hampir setiap hari melilit di pokok limau kasturi. 

 Kalau tak silap kira "Blue Star" ni generasi ketiga tumbuh di Kebun Bahagia Bersama dan jenis ini memang dah tukang kebun bagi serasi dengan musim kemarau. Cuma masalah utama kantung biji benihnya ada peminat yang suka makan dia. Peminatnya tukang kebun tak pasti siapa sebab selalu hilang tanpa kesan macam mulat besar je sekali ngap. Kali ini dibiarkan tumbuh melilit tinggi. Kalau serangga kecil dah tak mampu nak lompat naik tinggi. Tengok daun pun langsung tak diusik. Rupa "Blue Star"? (klik sini). Cuma yang dikhuatiri si lebah rajin nak keluar ziarah blue star ke tidak. Sebab habis dah Sweet Basil Large Italian Leaves tukang kebun cabut dan Ri Ri Ying dah gondol takut dia tak teruja nak terbang di kawasan ini. Kalau ada lebihan rezeki biji benihnya, InsyaAllah tukang kebun inform ya di posting lain.
 Hujung minggu lepas projek kekanda tukang kebun ialah varnish semula kerusi dan meja makan di bahagian dapur. Rupanya dah teruk sangat kesan tangan tukang kebun anak-anak asyik lap sini sana bila makan lama-lama dah macam berkulat perabot ni jadinya. Adui entah berapa banyak hutang tukang kebun dengan big boss dengan lasaknya anak-anak kerjakan barang dalam rumah big boss ni. Ingatkan nak gantilah perabot dining big boss ada husha husha dekat kedai perabot tetapi satu pun yang pasti tak dapat memenuhi selera big boss begitu juga tukang kebun. Kalau yang selera tengok pula overbudget. Kalau yang ada leather atau cushion tu minta maaflah tak de tukang kebun nak ambil buat kucing-kucing dekat rumah ni asah kuku je. Jadi Sabtu lepas, kekanda tukang kebun bonceng motor pergi hardware beli kertas pasir dan varnish teak wood. Tak sampai RM10 lebih belanja dan cuma tenaga sendiri inilah hasilnya. Lebih cantik dari di kedai.

 Kemungkinan bulan puasa ini projek lebih kepada nak polish up balik garden bench banyak di keliling rumah nampak ceria sikit untuk Raya. Lagipun dah lama tak kena varnish semula banyak macam dah kena makan semut atau anai-anai. Meja makan dapur tu pun dah berlubang di tepi semut buat sarang dan panggil anai-anai. Sementara boleh pakai, kami pakailah dulu. Ingat nak polish balik kerusi di keliling luar rumah, tak sedap mata dan hati tengok. Semuanya hasil titikpeluh kedua ibubapa, tak elok tukang kebun biarkan begitu sahaja. Dekat keliling kebun pun sebelah depan macam banyak benda nak kena cat untuk bagi ceria kebun.
 Antara rezeki tuaian hujung minggu lepas ialah buah markisa. Rayyan kalau nampak banyak berlonggok-longgok mesti diminta buat jus markisa. Suka sangat dia minum jus passion fruit. Kalau buat jus passionfruit tukang kebun rajin sikit sebab tak banyak kerja. Lagipun banyak vitamin semulajadi untuk anak-anak fresh from the garden.

 Cuci buah. Belah 2. Scoop isi buah markisa masuk dalam blendar/mixer. Letak gula (ikut selera berapa banyak). Letak air masak sikit (ikut selera kepekatan). Kemudian tekan button blender beberapa saat (5 seconds) sahaja sudah. Lepas tu airnya strain supaya bijinya tak tercampur dalam minuman jus. 

 Biji yang ditapis atau melekat dalam blendar jangan buang pula kalau pokoknya tiada di rumah lagi. Cepat-cepatlah tabur atas tanah. Biasanya tukang kebun sebelum buat jus, di depan pintu dapur dah ada sedia tempat semaian hahaha... Itulah tips yang tukang kebun kongsi untuk mudah buat biji benih markisa bercambah. Biji benih markisa ini tebal dan keras jadi bagi sesetengah gardener kata susah nak bercambah. Jadi bila biji benihnya dah terluka sedikit kena pisau tajam blendar jadi senang nak bercambah. Kalau orang putih kata ini proses 'Nicking the seeds' sebelum semai untuk biji benih yang keras. InsyaAllah dalam 1 buah markisa pun dah ada berpuluh-puluh biji benih mesti ada juga 1 ke 2 anak pokoknya pasti ada harapan. 

 Biji benih markisa tukang kebun tak bekalkan sebab utama tiada masa nak kemas biji-biji benihnya bagi priority kat tumbuhan lain. Buahnya kalau terlebih-lebih kekadang tukang kebun offer dekat Pasar Online. Untuk markisa tukang kebun lebih utamakan dalam bekalkan dalam bentuk anak pokok. Stock anak pokok markisa at the moment bulan ini tinggal limited stock.

~ Pokok markisa ~
1 pot for RM8.00 .

5 ulasan:

Julie M berkata...

Memang cuaca2 panas ni buat kita kurang bersemangat sikit nak luangkan masa dkebun, rupanya lebah suka dgn bunga blue star tu ye kak, nak kena tanam bunga ni hihi...Lama sangat dh x merasa buah markisa ni, letak atas pavlova memang sedap ni kak :)

Normala Saad berkata...

Diana, Dah sampai semalam. Terima kasih banyak2 dengan free gift.

Shas berkata...

Shas dah terima seedlings yg di order, thanks a lot.

X sabar nak tengok anak pokok passion fruit ni membesar.. berapa lama ye sebelum pokok ni boleh berbuah?

nasa mulia berkata...

Kalau dapat buah markisa, ngan biji2 skali saya telan dalam jus....hahaha

TukangKebun berkata...

Salam Bahagia Julie.

Harap masuk bulan Julai ni dah kurang sikit panas dan hujan pun adalah sekali-kala. Disebabkan tahun ini banyak musim kemarau jadi markisa lebih banyak hasil tahun ini.

Salam Bahagia Kak Mala.

Syukur Alhamdulillah Selamat Terima.

Salam Bahagia Shas.

Syukur Alhamdulillah Selamat Terima. Dengan seedlings sekarang, should be about 7months kalau takde set back. But they are seasonal fruit. Usually will start flowering after drought season is at the end when rains visit again. It takes about 2 months for the fruit to ripe on the tree.

Salam Bahagia Nasa Mulia.

Jangan tercekik kalau termasuk biji-biji yang banyak tu...hehehe..