No F1 Hybrids / GMO seeds here. Only seeds from natural selection.

We are a bunch of passionate open-pollinated heirloom seed savers.

If you have heirloom seeds and worried it will be gone for future generation, we will be happy to add into our seed bank, grow and give it a comeback.

Save Heirloom Seeds for our children.

All of our plants are only feed with animal manure and compost. No synthetic fertiliser or chemicals used.

Be kind to our environment as we are sharing with other living things created by God.

Our ancestors live a healthy life without artificially man-made poison. Big NO to pesticide.

Plants on our kebun are organically grown, only kisses by us, rain and other living things.

Any form of gardening patience is the virtue.

Jumaat, 29 Januari 2016

Nasi Pandan Wangi

  Lepas balik dari ambil anak-anak dari sekolah agama bila sampai rumah bergegaslah Tukang Kebun masak nasi dulu hari ini. Sambil tunggu nasi masak, masak telur dadar dan panaskan lauk dinner semalam. Hari ini anak-anak makan nasi panas-panas jenis beras padi pandan wangi ditanam di Borneo. Bila rice cooker tukar 'warm' terus je cedok ke pinggan tak sempat nak kering betul lagi nasinya mengejar masa. Anak-anak ni kalau makan paling cepat setengah jam. Tak tahulah berapa kali maknya sebut perkataan 'cepat' nak tunggu selesai makan hantar ke sekolah kebangsaan pula.
  Minggu depan jika ada yang berminat boleh self-collect sendiri juga masa long weekend Tahun Baru Cina. Jika tak dapat self-collect boleh juga diposkan. Beras baru untuk bulan depan selagi stok masih ada adalah jenis beras pandan wangi tempatan (beras localkan dari dalam Malaysia). Untuk pengetahuan semua, negeri Sabah tak eksport beras keluar dari negeri Sabah ya, sebab priority untuk bekalan yang mencukupi bagi penduduk Sabah. Itu sebab orang Semenanjung nak rasa beras-beras perang tu semua kena import dari luar negara. Dah pupus dah bendang padi huma dalam Semenanjung Malaysia ni kan. Bilalah detik hilangnya....

~ 1 kilogram Beras Pandan Wangi Tempatan (SOLD OUT) ~

 Gambar lebih bagus untuk bayangan beras pandan wangi tempatan sila jenguk posting sebelum ini (klik sini).

  Fresh padi huma seeds ada dah dalam tangan Tukang Kebun belum ada masa nak packing dan tulis posting. Kenalah minta catalog ya bagi yang berminat.
  Hari ini nak sambung tulis kisah pada 27hb Disember lalu buat kenangan anak-anak. Selepas kami singgah ke Tamu Tuaran membeli-belah (related posting klik sini), kami mula perjalanan balik ke kampung Big Boss. Dalam perjalanan sudah sampai ke kampung kelihatan banyak bendang dah mula padinya ranum tunggu Tukang Tanamnya ada masa nak menuai. Kalau lihat surat beranak lama Big Boss pekerjaan yang tertera untuk bahagian pekerjaan bapa 'Paddy Farmer'.
  Sebelum kami balik ke rumah, lepas lalui jambatan kami singgah sebentar di Tagal Kampung Poturidong Kiulu bermain-main dengan ikan kelah (related posting klik sini).

  Selain dari masak ketam dan udang yang dibeli dari Tamu Tuaran, Big Boss dapat ikan-ikan segar dari anak saudaranya yang memancing di sungai. Beginilah antara jenis-jenis ikan air tawar yang boleh diperolehi di kawasan Kiulu selain dari ikan kelah. Sedapnya Big Boss buat masak ala-ala singgang rasanya. Manis isinya.
  Untuk minuman pula dearest husband petik kelapa gading segar sebelah dapur luar.
  Sementara tunggu makanan tengahari selesai masak, anak-anak diminta bantu untk mengisi bekalan air dalam botol kosong untuk dibawa balik ke Kota Kinabalu. Air di kampung ini adalah tanpa klorin dari air gravity atas bukit sana atas kiranya macam mineral water. Sambung paip hingga sampai ke rumah. Bekalan air di rumah masih sepenuhnya dari punca air tersebut sejak kampung ini dibuka lagi. Tentulah percuma.
  Last-last nenek juga yang buat tak tahan tengok makin habis basah semua lantai adalah jadi main je.
  Selepas makan tengahari, dapatlah anak-anak riang ria bermain di sungai sebelum bergerak balik.
  Jika anda berpeluang ke Sabah marilah datang ke kampung Big Boss ni ya dekat je dari Kota Kinabalu tak sampai sejam pun.

  Mari Tukang Kebun buat simple itinerary.

  Jika keluar awal pagi ambillah peluang nak mingle with the locals di Tamu ya.
  So depends on what day you're planning to visit.
  Hari Tamu kawasan dekat Kiulu adalah seperti berikut:
  Tamu Tamparuli (Setiap Rabu)
  Tamu Kiulu (Setiap Selasa)
  Tamu Tuaran (Setiap Ahad) <Pagi Sabtu pun ada juga menjual-jual macam Tamu>

 Bolehlah juga singgah ambil bergambar di Jambatan Gantung Tamparuli yang famous tu (setiap hari no problem).

 Bolehlah juga buat rancangan nak pergi white water rafting biasanya starts dekat Pukak atas dari pekan Kiulu sikit (kena cari operator agent for rafting; can't find one we can recommend and give you contact for a personnel one).

 Kalau tak pergi rafting bolehlah terus melepak ke Tagal Kampung Poturidong.
 Jika anda rafting bolehlah singgah sambil rafting di Tagal nanti, don't forget to request to your operator.
  Boleh juga mandi-manda di sungai yang bukan dalam kawasan Tagal tu lah, just ask penjaga tagal that day where you can mandi-manda.

  On the way balik bolehlah singgah ke rumah terbalik yang famous di Tamparuli.

  Kalau during padi harvest season, jika nak jadi volunteer pun InsyaAllah an extra hands is always welcome. I can ask my cousins whether if they are in the stage of harvesting. Tolong tanam anak-anak pokok padi pun boleh kan. At the moment, aunty Janet Tukang Kebun baru selesai menuai padinya. Sumber benih padi huma Kebun Bahagia Bersama.

  Di Kiulu pun ada juga program homestay untuk yang berminat.

6 ulasan:

AMIIZAA berkata...

salams jumaat:)
ya allah beruntungnya org2 sabah:) mesti wangi bau pandan kan

Zurainny Ismail berkata...

Naa...blh la guna itinerari mu ni utk jadi panduan kalau kami mau vacation ke sblh Kiulu pula. :D Entah bila la dpt pi Tamu2 tu, hari2 sibuk ja...

adriana maisarah berkata...

Salam Kak Diana cam mane nak order beras ni ye?

TukangKebun berkata...

Salam Bahagia Kak Amiizaa.

Syukur Alhamdulillah pelbagai jenis pilihan beras orang Sabah boleh rasa dan kebanyakkannya adalah beras tempatan bukannya diimport dari luar negara.

Salam Bahagia Zurainny.

Marilah bercuti-cuti di tempat kami ni bah...
Inipun orang tua ku sedang renovation rumah buat untuk bilik homestay.

Salam Bahagia Adriana Maisarah.

Email sahaja pesanan ke (kebunkmg@gmail.com).
Sudah kami hantar email ke Dee tadi.

Bib Mohamed berkata...

mesti masuk dlm wishlist tempat2 yang nak pergi ke sabah.

ada homestay dgn harga yang berpatutan ke kat sana?

TukangKebun berkata...

Salam Bahagia Bib.

Ada homestay berdekatan kawasan sini.
Harga juga berpatutan.