No F1 Hybrids / GMO seeds here. Only seeds from natural selection.

We are a bunch of passionate open-pollinated heirloom seed savers.

If you have heirloom seeds and worried it will be gone for future generation, we will be happy to add into our seed bank, grow and give it a comeback.

Save Heirloom Seeds for our children.

All of our plants are only feed with animal manure and compost. No synthetic fertiliser or chemicals used.

Be kind to our environment as we are sharing with other living things created by God.

Our ancestors live a healthy life without artificially man-made poison. Big NO to pesticide.

Plants on our kebun are organically grown, only kisses by us, rain and other living things.

Any form of gardening patience is the virtue.

Isnin, 23 Mei 2016

Edible Tamarind Flower

  Jika ada kawan-kawan yang berminat, Kebun Bahagia Bersama buka semula tawaran bekalan buah assam jawa segar untuk self-collect Ahad akan datang ini atau Hari Isnin/Selasa depan. Yang jauh, tidak dapat datang self-collect, boleh juga dipos pada Hari Isnin depan. Ada kebarangkalian batch atas pokok ini bercampur ada yang masak dan ada yang muda. Sebab bulan Mac lalu, pokok asam jawa Kebun Bahagia Bersama berbunga dan pada ketika itu ada juga buah yang sedang meranum (related posting klik sini). 

~ 500 gram buah asam jawa RM5.00 ~

Self-Collect End May Schedule:

~ 28th/29th/30th/31st May 2016 Saturday/Sunday/Monday/Tuesday Morning between 10:30AM~11:00AM in front of Sekolah Kebangsaan Merbau Sempak, Sungai Buloh (near exit Paya Jaras/Sungai Buloh/Saujana Utama Guthrie Corridor Highway).
  Syukur Alhamdulillah walaupun dengan cuaca fenomena El-Nino ini nampaknya lebih rajin si pokok assam jawa berbunga tahun ini. Jangan diingatkan buahnya sahaja untuk kita ambil sebagai sumber makanan. Bunga dan pucuk asam jawa juga boleh dijadikan bahan masakan. Boleh dimasak sekali ala-ala gulai kari, lemak putih ataupun masak lemak cili api. Rasanya masam-masam menepati citarasa selera masakan tradisional orang Malaysia ini. Jadi rasanya tidak hairanlah kenapa di Malaysia ini ketika musim panas bahang, pokok yang menghasilkan buah masam-masam rajin berbuah. Kenapa eating seasonal food is better to follow with the nature flow. The nature knows what is the best vitamin for us during that time. Eat local seasonal food is the healthier way. Bukankah makan seasonal local food ini adalah rezeki yang sudah ditetapkan OlehNYA.

Info lanjut khasiat bunga dan daun assam jawa, boleh baca di posting sebelum ini (klik sini).

~ 1 pokok Asam jawa ketinggian lebih 1 meter RM25.00 (self-collect sahaja) ~
  Syukur Alhamdulillah bulan Mac lalu, dapatlah berkongsi dengan Awin milik Petak Hijau pucuk dan bunga asam jawa. Awin balik rumah buat campur bahan dengan kari ikan katanya. Rasanya masam-masam sedap. Lama tak dengar khabar Awin, kami doakan Awin sekeluarga sihat belaka.
  Sebagai catatan, Tukang Kebun perhatikan musim buah asam jawa di Tamu Tuaran ini ada awal bulan May lalu untuk daerah Tuaran. Pernah juga terserempak di Tamu Gaya awal tahun ini beberapa kali masa trip ke sana. 

  Bunga asam jawa yang pemurah bukan sahaja bunganya boleh dibuat sumber makanan untuk manusia. Tetapi juga antara sumber makanan utama bagi serangga penghisap madu.
Antara Fresh Goodies yang boleh self-collect di Kebun Bahagia Bersama:

~ 1 ikat batang sayur keladi RM1.00.
~ 1 ikat pucuk daun assam gelugor RM1.00.
~ 1 ikat pucuk ubi kayu RM1.00 .
~ 1 kilogram ubi kayu RM2.00 (boleh pos).
~ 1 pek buah Ceri Barbados RM2.00.
~ 1 biji buah kelapa muda RM2.00 .
~ 3 biji kelapa kukur RM5.00.
~ 5 biji buah pinang muda RM2.00 (boleh pos).
~ 3 biji buah pinang masak RM2.00 (boleh pos).
~ 1 biji buah nangka muda RM5.00 .
~ 1 biji buah nenas madu Sabah RM5.00 .
~ 1 sisir buah pisang kadau RM5.00 (boleh pos) .
~ 1 sisir buah pisang bantan/lemak manis RM3.00 (boleh pos) .
~1 kilogram buah ciku RM4.00 (boleh pos).
~ 1 kilogram buah canistel/kuning telur RM5.00 (boleh pos) .
~ 500gram buah limau mixed RM3.00 (boleh pos_.
~ 500gram akar pokok kapas RM25.00  (boleh pos).
~ 1 beg tanah bakar RM5.00 .

7 ulasan:

norhidana miswan berkata...

rasanya ni baru 1st time dana nampak bunga asam jawa
mcm bunga orkid ye kak... jakun betul dana nih

Kakzakie Purvit berkata...

Oh... bunga dia pun berguna juga kakak tak tahu
Lain kali bolehlah kakak cuba juga. Nak juga merasa.

Normala Saad berkata...

Dulu2 saya suka buat masak lemak pucuk & bunga asam jawa dengan ikan kering. Buat pekat2. Sedapnya..

Norish.NN berkata...

AsSalam Sis Diana, sy nk order sulur Nenas Madu dlm 10-20. Buah Canistel 1kg. Sy dh email 2-3 hr lps.

TukangKebun berkata...

Salam Bahagia Dana.

Betul juga ya ada mirip macam bunga orkid pun ada.

Salam Bahagia KakZakie.

Tukang Kebun pun baru perasan tahun ini yang bunganya dan pucuk muda daun boleh juga dimakan.

Salam Bahagia Kak Mala.

Pengganti daun assam gelugor pun juga boleh kan.
Bertambah-tambah nasi makan dengan lauk kampong sebegitu.

Salam Bahagia Sis Norish.

Ada kami hantar email 3 kali.
Cuba check inbox jika ada menerimanya.

Norish.NN berkata...

Sis, boleh hntr ke email ni : ekin_civicbullet@yahoo.com Sy dh check tk de.Mgkn ade problem sync. Tq Sis..

TukangKebun berkata...

Salam Bahagia Sis Norish.

InsyaAllah kami pos minggu depan.
Thank You.