No F1 Hybrids / GMO seeds here. Only seeds from natural selection.

We are a bunch of passionate open-pollinated heirloom seed savers.

If you have heirloom seeds and worried it will be gone for future generation, we will be happy to add into our seed bank, grow and give it a comeback.

Save Heirloom Seeds for our children.

All of our plants are only feed with animal manure and compost. No synthetic fertiliser or chemicals used.

Be kind to our environment as we are sharing with other living things created by God.

Our ancestors live a healthy life without artificially man-made poison. Big NO to pesticide.

Plants on our kebun are organically grown, only kisses by us, rain and other living things.

Any form of gardening patience is the virtue.

Selasa, 31 Mac 2015

Vinca White Bright Eye

  Antara tuaian segar minggu lepas dari Kebun Bahagia Bersama ialah jenis Kemunting Cina berwarna putih "Red-Eye" di mana jantung tengahnya berwarna fuchsia. Pokoknya adalah jenis renek dan mudah dijaga boleh juga ditanam dalam pasu gantung. Pokoknya juga tolerant duduk dalam keadaan partial shade. Dengan cuaca panas yang nak masuk musim kemarau walaupun hujan petang hampir setiap hari di belah petang sejak minggu lepas musim yang sesuai nak tanam pokok kemunting cina yang juga dikenali sebagai periwinkle atau vinca. Pokok kemunting cina ni bila dah lebih usianya 10 minggu dan masuk musim kemarau lebih lebat berbunga nanti. Bila pokoknya dah matang tak perlu nak siram tiap-tiap hari.

~ Open-Pollinated Vinca White Bright Eye ~
Approximately 25 seeds per packet for RM3.00 .


 Yang lebih mudah nak jaga adalah jenis Kemunting Cina putih suci seperti dalam posting ini (klik sini) juga ada stock, di mana lebih setahun pun pokoknya boleh hidup berseri-seri sesuai untuk mereka yang baru berjinak dalam dunia gardening.

~ Periwinkle Pure White ~
Anggaran 100 biji beih dalam 1 pek RM3.00 .

  Berbanding dengan Cosmos, Zinnia dan Balsam jangka hayat kemunting cina adalah lebih lama, jika dijaga dengan baik boleh hidup lebih setahun usianya. Dekat tepi driveway ini penghujung tahun lepas Zinnia Lilliput yang menceriakan ruang ini, sekarang tukang kebun tukar mood kemunting cina yang memenuhi ruang ini.

Info Zinnia Lilliput boleh lawat posting sebelum ini (klik sini).

~ Zinnia Lilliput Mixed ~

Anggaran 30 biji benih dalam 1 pek RM3.00 .
 Antara tuaian segar minggu lepas dari Kebun Bahagia Bersama juga ialah jenis Wild Watermelon Balsam masuk kembali dalam senarai ready stock kami.

Info selanjutnya untuk Wild Watermelon Balsam boleh baca di posting sebelum ini (klik sini).

~ Open-Pollinated Wild Watermelon Balsam ~
Approximately 15 seeds in 1 packet RM3.00 .
  Dapat juga dituai biji benih segar seri pagi Scarlett O'Hara dari Kebun Bahagia Bersama minggu lepas.

~ Morning Glory Scarlett O'Hara ~
Anggaran 10 biji benih dalam 1 pek RM3.00 .
  Syukur Alhamdulillah beberapa jenis biji-biji benih dapat dituai dari Kebun Bahagia Bersama untuk dibekalkan secara direct kepada gardeners di Malaysia ini dari kebun kami di Lembah Klang ini. Biji benih grown in Malaysia ya 100% local dalam posting ini.

6 ulasan:

Julie M berkata...

Assalamualaikum Kak Diana, cantiknya bunga2 di kebun kakak, Julie book 3pkt benih bunga balsam tu ye :) thanks...

@na berkata...

Subhanallah...cukup cantik dan semuanya ceria..

Tanpa Nama berkata...

Hi Diana, Pls reserve 1 pkt vinca bright eye and wild watermelon...
TQ. Choi Min

Juliana berkata...

Agaknya yang sedang berbunga di rumah saya sekarang jenis ni kot, kan diana?

TukangKebun berkata...

Waalaikumsalam Julie,

Yang inilah bertahan masa kemarau lepas ni tak menyusahkan mereka menceriakan juga kebun.
Okay reserved Julie Wild Watermelon.

Salam Bahagia @na,

Kemuting Cina ni bila dah berbunga memang tak putus-putus lama berbanding dengan lain.

Salam Bahagia Choi Min.

Boleh at last dapat juga tunaikan your wish for the vinca bright eye.

Salam Bahagia Juliana.

Yang sedang berbunga di Kebun Juliana memang Scarlett O'Hara.

TukangKebun berkata...

Waalaikumsalam Julie,

Yang inilah bertahan masa kemarau lepas ni tak menyusahkan mereka menceriakan juga kebun.
Okay reserved Julie Wild Watermelon.

Salam Bahagia @na,

Kemuting Cina ni bila dah berbunga memang tak putus-putus lama berbanding dengan lain.

Salam Bahagia Choi Min.

Boleh at last dapat juga tunaikan your wish for the vinca bright eye.

Salam Bahagia Juliana.

Yang sedang berbunga di Kebun Juliana memang Scarlett O'Hara.