No F1 Hybrids / GMO seeds here. Only seeds from natural selection.

We are a bunch of passionate open-pollinated heirloom seed savers.

If you have heirloom seeds and worried it will be gone for future generation, we will be happy to add into our seed bank, grow and give it a comeback.

Save Heirloom Seeds for our children.

All of our plants are only feed with animal manure and compost. No synthetic fertiliser or chemicals used.

Be kind to our environment as we are sharing with other living things created by God.

Our ancestors live a healthy life without artificially man-made poison. Big NO to pesticide.

Plants on our kebun are organically grown, only kisses by us, rain and other living things.

Any form of gardening patience is the virtue.

Ahad, 17 Julai 2016

Fiddle Wood

  Semasa membuat posting pertama mengenai pokok bunga mayang sari (related posting klik sini), salah satu perkara yang menarik perhatian Tukang Kebun semasa membuat research bacaan mengenai pokok ini ialah kegunaannya popular sebagai kayu untuk membuat alat permainan muzik.  Kerana itu nama am bagi pokok bunga mayang sari juga dikenali sebagai 'Fiddlewood'. Kemudian terserempak pula research paper mengenai ketahanan struktur komponen kayu dari pokok bunga mayang sari dan mulberry putih (Morus alba) dari serangan fungus secara semulajadi (related research article klik sini).
 Pokok mayang sari memang jenis pokok yang pertumbuhannya cepat besar dan meninggi. Lebih rajin dipangkas, lebih cepat merumpun pokoknya. Kadangkala sebab dah tinggi, bila musim bunga kelihatan bergugusan bunga putih kecik moleknya berjurai macam air. Kadangkala ada musim daunnya bertukar berwarna kemerehan macam musim luruh di negara 4 musim.

~ Pokok Mayang Sari (grafted) 1 bekas RM10.00 ~
 Yang menarik perhatian juga lihat bagaimana permukaan batang pokok kayu mulberry cantik juga dibuat perabot atau alat dari kayu seperti dalam documentary Begin Japanology (Sashimono woodwork) di bawah. 


4 ulasan:

suka suka berkata...

Assalam.. selamat hari raya .. K Mar pesan 1 pokok mayang sari..

Bunda_nora berkata...

Cantik bunganya berjuntai sesuai dengan namanya mayang sari... wangi tak bau nya?

norhidana miswan berkata...

dana baru tau mayang sari nih nama pokok kak... hehehhe
ingat nama bunga ke apa...

sbb dulu2 masa ulang alik kl- johor balik kg, naik bas mayang sari

TukangKebun berkata...

Salam Bahagia Kak Mar.

Ada kami simpankan 1 pot untuk Kak Mar.

Salam Bahagia Bunda_nora.

Wangi bunganya terutama pada waktu malam.

Salam Bahagia Dana,

Tukang Kebun pun pernah juga duduk Johor 2 tahun dan ulang-alik nak bas.
Betul tu teringat ada bas nama mayang sari.