No F1 Hybrids / GMO seeds here. Only seeds from natural selection.

We are a bunch of passionate open-pollinated heirloom seed savers.

If you have heirloom seeds and worried it will be gone for future generation, we will be happy to add into our seed bank, grow and give it a comeback.

Save Heirloom Seeds for our children.

All of our plants are only feed with animal manure and compost. No synthetic fertiliser or chemicals used.

Be kind to our environment as we are sharing with other living things created by God.

Our ancestors live a healthy life without artificially man-made poison. Big NO to pesticide.

Plants on our kebun are organically grown, only kisses by us, rain and other living things.

Any form of gardening patience is the virtue.

Sabtu, 30 Julai 2016

Kasturi

   Limau kasturi adalah buah citrus yang asalnya adalah dari Asia Tenggara. Ini adalah buah anugerah dari Maha Pencipta yang sesuai untuk kita yang duduk di Malaysia ini dengan perubahan cuaca sepanjang tahun amat sesuai tumbuh di tempat kelahirannya. Kandungan vitamin C memang sudah sedia maklum diselidik bahawa kandungannya berubah dengan perubahan cuaca semasa buahnya membesar. Jadi nilai kandungan vitamin C itu akan berubah-ubah. Pasti perubahan itu jika didalami atau make a link mungkin keperluan kuantiti vitamin C yang diperlukan oleh penduduk tempatan yang dapat ambil manafaat dari buah kasturi ini. Connection can be made with the weather, vitamin C content and the status of community health that live on the same area of  where the calamansi lime fruit is produce and consume in their daily life. Walaupun size buah limau kasturi adalah kecil tapi kandungan nutrisinya tidak mengalah juga dengan jenis citrus yang lain.

  Begitu juga ada penyelidikan yang report bahawa kesan suhu terhadap buah citrus yang telah diekstrak dijadikan jus akan menyebabkan perubahan dengan kandungan vitamin C. Oleh itu cara kita simpan jus buah limau juga adalah penting untuk mengekalkan kandungan vitamin C tidak banyak berkurangan atau hilang. Elok disimpan dalam peti ais yang gelap terus dari dibiarkan lama pada suhu bilik. Yang "lime" digunakan dalam penyelidikan di atas ialah jenis limau nipis (citrus aurantifolia) bukan jenis limau kasturi (citrus microcarpa).
  Jadi adalah alasan kawan-kawan nak minum jus limau sejuk-sejuk ya. Nak hindarkan dari kandungan Vitamin C degraded atau berkurangan. Macam jus limau kasturi asam boi memang kalau lagi sejuk lagi banyak ais lebih sedap rasanya masuk tekak kan. Tapi gula tu kasi berkuranganlah ya. Hari Raya Aidilfitri lalu ada juga kami sediakan air limau kasturi asam boi. Perbezaan ketara untuk buah limau kasturi dan lemon ialah kandungan gula, Vitamin A dan citric acid dimana: kandungan gula dalam lemon adalah lebih tinggi dari limau kasturi, manakala kandungan Vitamin A dan citric acid dalam limau kasturi adalah lebih tinggi dari lemon.
   Untuk ibu yang mengandung juga elok amalkan minum jus limau kasturi sebab perahan jus dari buah ini mengandungi kandungan calcium dan folate yang tinggi untuk membantu pertumbuhan bayi yang sihat. 
  Pada waktu awal pagi musim berbunga limau kasturi memang harum semerbak bunga-bunga putihnya yang telah kembang mekar. Memang pada ketika itu masa paling seronok berjalan-jalan di kebun belakang sambil menghidup udara segar dengan haruman asli dengan bertemankan pelbagai jenis lebah sibuk ambil manisan dari bunga limau kasturi. Tukang Kebun perhatikan pelbagai jenis kelulut memang sangat gemar singgah ambil stok makanan dari bunga limau kasturi. Begitu juga dengan jenis carpentar bee yang bersaiz besar dari bunga limau kasturi tu. Cuma tak sempat je nak ambil gambar mereka ini kerana Tukang Kebun pun asyik memerhatikan pergerakkan mereka. Jika Tukang Kebun adalah pengusaha madu kelulut, memang akan tanam banyak pokok limau kasturi. Serampang dua mata bukan sahaja dapat lebih banyak hasil madu tetapi penggunaan pokok limau kasturi yang baik juga berikan hasil buah limau kasturi yang banyak.
  Kekadang ada juga kawan-kawan komen nampak subur sahaja tanaman di KBB ini. Tidak juga kekadang tengok musim, ada juga penyakit atau serangan yang diterima. Cuma Tukang Kebun pun taklah ada masa nak bagi rawatan apa-apa sangat. Cuba lihat gambar di bawah ini ada 3 masalah yang dihadapi oleh pokok limau kasturi yang buah-buahnya masih kecil baru sahaja mula nak membesar. Ada serangan dari bena putih, lukisan yang virus buat berlingkar-lingkar dan black spot. Black spot biasanya bila kelembapan tinggi selalu senang terjadi apabila pengudaraan tidak baik sangat. Bagi Tukang Kebun dari kita menyembur apa-apa cara paling mudah ialah buang sahaja semua daun yang effected. Janganlah kita noda pokok dan tanah kita dari penyemburan larutan yang toksik kerana dalam badan kita juga yang akan terkumpul toksik tersebut kalau ikut flow food chain.
  InsyaAllah bila daun-daun yang tak sihat telah dipotong dibuang akan tumbuh pucuk-pucuk baru akan membuatkan pokok limau kasturi kita merimbun sihat berwajah baru seperti gambar di bawah.  Macam manusia juga kan kadang kala sebab cuaca ada masa kita mudah sakit juga kan, begitulah juga tumbuhan ada masa dia sakit. Dari rawatan cara yang salah, baik kita bantu buang bahagian yang sakit. Bermula juga serentak kitaran musim bunga yang baru bakal menghasilkan buah-buah. Pokoknya daun pun tak banyak dah takdelah mabuk daun bolehlah promote pokoknya nak hasilkan buah juga. Ada balance di situ. Jika mata yang terang boleh nampak ada rumah sawang labah-labah juga dalam gambar di bawah, mungkin ada hikmahnya biarkanlah ia menumpang bersama.
  Ada juga pokok limau kasturi yang dah tinggi betul dalam kebun kena pakai tangga untuk ambil. Tapi Tukang Kebun tak pruning sebab kasihan nak bagi banyak cahaya matahari kerana jirannya kebanyakkan pokok buah-buahan yang jenis tinggi. Kalau pokok limau dari biji benih memang dia champion ada satu ketika tumbuh pesat tinggi pokoknya, bila pruning pun cepat je naik semula.
  Ini gambar bawah diambil masa pokok limau kasturi belum masuk puberty lagi macam gambar di atas dah begitu rajin berbuah. Masa remaja banyak kali juga bila hujan ribut dahan-dahannya patah tapi lekas je tumbuh ranting-ranting baru. Kalau nak direnekkan juga boleh sebenarnya, cuba lihat bahagian bawah pun ada dah macam nampak bush renek sebab ranting-ranting yang muncul di bahagian bawah. Boleh je kasi hard-pruning buang potong semua dahan atau batang yang tinggi nak control pertumbuhannya jadi bongsai. Sebab macam Kebun Bahagia Bersama ruangnya di situ tidak terhad jadi dibiarkanlah ia membesar begitu supaya tuaiannya beribu-ribu limau kasturi.
 Minggu depan kami tak bekalkan buah citrus sebab Big Boss dan Tuan Tanah Kebun Bahagia Bersama balik Sungai Buloh jadi biasanya buah-buahnya tu memang kegunaan khas merekalah. Bila balik pun semuanya akan dituai bawa balik ke Kota Kinabalu. Kalau pokok-pokok limau InsyaAllah ada kami boleh bekalkan minggu depan.

~ 1 bekas limau kasturi RM5 ~

5 ulasan:

Suzie berkata...

2x dah tanam limau kasturi...asyik mati je...

nasa mulia berkata...

So kena tukar habit bila minum air limau suam ganti yang ais.

LadyBird berkata...

Salam.. Kat rumah lady ade dlm 3 pokok bsr n satu pokok dlm proses pmbsrn.. Alhamdulillah.. Tp skrg bby pokok tu daunnye xde.. Tinggal btg d mkn ulat..

Nooriah Abdullah berkata...

akak pun dah cuba tanam limau kasturi tapi memang tak pernah subur
akhirnya mati terkulai
tapi masih tak puas hati nak tanam lagi lah diana

TukangKebun berkata...

Salam Bahagia Kak Suzie,

InsyaAllah cuba lagi.
Kalau yang pokok limau kasturi tut jika masih kecik dan mula berbuah mungkin elok Kak tak bagi dia buah dulu.
Masa nak berbunga tu Kak buang sahaja bunganya, biarkan ia membesar rimbun stabil dulu.
Kalau pokok tut dalam pasu kena rajin baja dan siram dulu.

Salam Bahagia Nasa Mulia,

Ya kalau nak vitamin C banyak lagi, kena dalam cool condition.
Kalau tak cepatlah degraded untuk semua kaum kerabat limau citrus ni.
Kalau suam room temperature tak pe kut cuma elak suhu yang panas.

Salam Bahagia LadyBird,

Syukur Alhamdulillah,

Memang ulat gemar betul daun-daun dari pokok limau muda. Sini sama sahaja kesnya.

Salam Kak Noor,

InsyaAllah kekadang kalau tak cukup cahaya pun tak nak sangat tumbuhnya limau kasturi ni.