No F1 Hybrids / GMO seeds here. Only seeds from natural selection.

We are a bunch of passionate open-pollinated heirloom seed savers.

If you have heirloom seeds and worried it will be gone for future generation, we will be happy to add into our seed bank, grow and give it a comeback.

Save Heirloom Seeds for our children.

All of our plants are only feed with animal manure and compost. No synthetic fertiliser or chemicals used.

Be kind to our environment as we are sharing with other living things created by God.

Our ancestors live a healthy life without artificially man-made poison. Big NO to pesticide.

Plants on our kebun are organically grown, only kisses by us, rain and other living things.

Any form of gardening patience is the virtue.

Rabu, 20 November 2013

Arugula

  Sayur daun Arugula atau lebih dikenali dengan nama Salad Rocket di Malaysia. Sayur arugula kadangkala digunakan sebagai campuran dalam Western Salad. Kalau orang kita bolehlah dijadikan ulam makan dengan nasi panas. Di Zaman globalisasi ini, sayur arugula mula semakin terkenal di tanahair kita. Sayur arugula adalah sayur yang sangat mudah tumbuh dengan cuaca di tanah rendah Malaysia apalagi di kawasan Lembah Klang. Kebiasaannya petani di Eropah menanam sayur Arugula sebagai inter-cropping plant atau fast-crop plant sementara menunggu tanaman lain membesar kerana sayur Arugula memang mempunyai pertumbuhan yang cepat. Dari hari biji benih disemai kebiasaannya dalam 4~7 minggu dah mula boleh menuai hasil. Sayur Arugula boleh juga dicelur sekejap sahaja buat pengganti sawi untuk makan bersama mee kari atau mee sup. Sayur Arugula juga boleh dituai semasa saiz 'baby leaves' untuk lauk digunakan mix micro leaves. Bulan lepas, setelah tukang kebun tuai semua Red Giant Mustard, gembur-gembur tanah, clear all the weeds dalam ruang kecil ini dari terbiar ketiadaan masa, tukang kebun tabur terus biji-biji benih arugula. Syukur Alhamdulillah walaupun tak dijenguk berebut-rebut membesar dengan weed, dah membesar minggu ini bolehlah nak tuai bila-bila (gambar atas). Semasa stage seedlings, arugula daunnya masih belum bergerigi (gambar bawah). Bila dah makin matang, sayurnya makin ketara bergerigi atau segregated atau zig zag (gambar atas). Arugula yang dalam gambar tumbuh di kawasan filtered light bawah kanopi durian, musim banyak hujan ni tumbuh rapat-rapat kena leaf miner tu perkara biasa. Walaupun dalam stage seedlings terkena leaf miner tapi masih ada yang membesar dengan baik. Kali ini tukang kebun tiada bagi baja ke arugula, memadai dengan saki baki nutrient yang masih tinggal setelah digunakan oleh tanaman sebelumnya. Kalau weed boleh tumbuh gemuk-gemuk maknanya masih cukup baja untuk arugula tumbuh. 

~ Biji Benih Arugula ~
Anggaran 50 biji benih Arugula se-pek RM1.00.


24 ulasan:

Julie M berkata...

saya berkenan sangat dgn sayur salad roket ni, tapi tensen juga menanam pokok ni, sebab belalang suka sangat dgn sayur ni. saya tanam pokok ni together dgn kailan, & seems like grasshopper & Caterpillar prefers arugula dr kailan. ada apa2 petua x kak Diana, yg bleh halang pests ni dr menyerang pokok arugula saya.

Tanpa Nama berkata...

salam Ms Diana,
I sen you an email -my finalize order, Tq
rosniwatiamir@yahoo.com

TukangKebun berkata...

Salam Julie.

Kalau masalahnya pak belalang elok tanam
Kawasan lebih tinggi. Yang dalam gambar tu atas raised bed ketinggian lebih 40cm jadi terselamat sikit. Sebab kailan daunnya thick atau keras dari arugula itu yang diorang santap arugula dulu.

TukangKebun berkata...

Salam Rosniwati.
Waiting your confirmation.

Carlz Jafran berkata...

Alhamdullilah, sayur arugula yang aku beli dgn laman sesawang ini dah pun menampakkan hasil. tak lama lagi boleh lah dituai:

http://tanomkinotuan.blogspot.com/2014/06/sayur-arugula-atau-togula.html


Terima kasih KebunBahagiaBersama atas perkhidmatan menjual benih sayur-sayuran... jika ada benih baharu bagi tau k...

TukangKebun berkata...

Syukur Alhamdulillah Carlz Jafran sudah dapat hasil berbudi pada tanah.
Terima kasih provide link sekali untuk kami mengintai :) .
Benih-benih sayur daun yang koleksi baru ada jika berminat setiap pek hanya RM1.00 sahaja.

Carlz Jafran berkata...

boleh emailkan tak benih2 sayur yg masih available. Tq

TukangKebun berkata...

Sudah emel senarai yang baru Carlz Jafran.

Tanpa Nama berkata...

Saya berminat dengan benih arugula, kalau nak beli, bagaimana caranya?
email : juancheah@gmail.com

TukangKebun berkata...

Boleh membuat pesanan dengan menghantar email ke (kebunkmg@gmail.com) untuk penerangan lanjut.

Tanpa Nama berkata...

salam. ada lagi tak benih ni and boleh tak klau berurusan guna whatsapp atau facebook je?? hihi

TukangKebun berkata...

Salam Bahagia.

InsyaAllah hujung bulan ini atau awal bulan depan ada re-stock.

synor76 berkata...

salam.. sy nk beli benih roket ada lg x..

TukangKebun berkata...

Salam Bahagia SYNOR76.

Benih roket masih ada stock (kebunkmg@gmail.com)

Lynn Abdullah berkata...

Sy nak orderr

TukangKebun berkata...

Salam Bahagia Lynn Abdullah.

Ada stoknya dan sudah kami reply email dengan details.

meow-oo berkata...

Slm.. boleh saya dapatkan contact untuk biji aragula? ni no. Saya 012-380 9188 (AL). tk

TukangKebun berkata...

Salam Bahagia meow-oo.

Benih arugula ada stock.
Boleh buat pesanan dengan menghantar email ke (kebunkmg@gmail.com).

LIN berkata...

Salam,
Nak tanya, benih arugula ni masih ada stok tak?
Tq

TukangKebun berkata...

Salam Bahagia Lin,

Benih arugula masih ada ready stock.

Hj Azmi (azmimn@upm.edu.my) berkata...

Salam. Mcmana nak order benihnya?.

TukangKebun berkata...

Salam Bahagia.

Boleh buat pesanan email ke (kebunkmg@gmail.com).

Irma Arshad berkata...

Assalamualaikum.Saya mmg minat salad rocket ni.blh tak wasap 0172682849 Irma.saya order nak cuba tanam sendiri.tq

TukangKebun berkata...

Waalaikumsalam Irma Arshad.

Awal bulan November, InsyaAllah ada stok benih salad rocket.
Boleh email pesanan ke (kebunkmg@gmail.com).