No F1 Hybrids / GMO seeds here. Only seeds from natural selection.

We are a bunch of passionate open-pollinated heirloom seed savers.

If you have heirloom seeds and worried it will be gone for future generation, we will be happy to add into our seed bank, grow and give it a comeback.

Save Heirloom Seeds for our children.

All of our plants are only feed with animal manure and compost. No synthetic fertiliser or chemicals used.

Be kind to our environment as we are sharing with other living things created by God.

Our ancestors live a healthy life without artificially man-made poison. Big NO to pesticide.

Plants on our kebun are organically grown, only kisses by us, rain and other living things.

Any form of gardening patience is the virtue.

Jumaat, 1 November 2013

Cosmos Sowing Season

 Pokok bunga Cosmos 'Gloria' yang dipindahkan pada bulan September bersebelahan kolam akhirnya telah memulakan musim bunganya bulan ini. Dalam pemerhatian tukang kebun tahun ini, bulan paling sesuai menyemai biji benih cosmos ialah bulan September dan Oktober di Kebun Bahagia Bersama. Maksud tukang kebun tidak memerlukan pemerhatian dan tumbuh without any effort from the tukang kebun. Peranan yang dimainkan oleh tukang kebun ialah semai bijinya dan pindahkan anak pokoknya, yang bab-bab lain berserah sahaja kepada mother nature. Cosmos jenis pokok bunga yang tak cerewat dengan jenis tanah, cuma pastikan tanahnya bukan jenis yang bertakung. Sebab keperluan air cosmos tidak banyak. Musim hujan sekarang ni, kalau tak hujan pun, siram sekali dalam 2 hari pun memadai jka tanam dalam pasu, ia tak suka kakinya basah sentiasa. Err...tukang kebun tanam di tanah jadi tidak perlu siram dengan cuaca bulan ini. Cosmos ini sukakan sangat matahari, ini penting pastikan ianya menerima banyak kiss kiss dari Si Matahari ya.
 Peratusan percambahan cosmos juga sangat baik beberapa minggu ini, gambar di atas ialah biji benih Cosmos Seashell yang baru sahaja bercambah dengan ada anak pokok yang masih melekat 'seed coat'. Dalam beberapa hari sahaja dan tinggi seperti gambar di bawah. 

Gardeners lain yang mempunyai cuaca yang seakan sama dengan tukang kebun bulan ini bolehlah rajin-rajin semai biji-biji benih cosmos secepat mungkin.

Yang belum ada biji-biji benih cosmos, minggu ini stok segar biji benih cosmos yang ada di Kebun Bahagia Bersama ialah :

~ Cosmos Gloria
~ Cosmos Purity White
~ Cosmos SeaShell Mixed
~ Cosmos Sensation Mixed

6 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

ape bende tu> napak macam ulat.

Tiny garden berkata...

Diana, nak Gloria and Purity white. Is magnolia Coco ready for shipment?

ساريده سنين berkata...

cantik bunga....

TukangKebun berkata...

Itu kulit biji benih.

TukangKebun berkata...

Sali please email us regarding the combine shipment.

TukangKebun berkata...

Bunga menyerikan hati.