No F1 Hybrids / GMO seeds here. Only seeds from natural selection.

We are a bunch of passionate open-pollinated heirloom seed savers.

If you have heirloom seeds and worried it will be gone for future generation, we will be happy to add into our seed bank, grow and give it a comeback.

Save Heirloom Seeds for our children.

All of our plants are only feed with animal manure and compost. No synthetic fertiliser or chemicals used.

Be kind to our environment as we are sharing with other living things created by God.

Our ancestors live a healthy life without artificially man-made poison. Big NO to pesticide.

Plants on our kebun are organically grown, only kisses by us, rain and other living things.

Any form of gardening patience is the virtue.

Isnin, 9 Mac 2015

Grandpa Ott

 Antara seri pagi yang telah berterusan menceriakan Kebun Bahagia Bersama di sebelah pagi beberapa minggu ini ialah jenis Grandpa Ott (Ipomoea purpurea). Tinggi ia memanjat dah lebih 3 meter ke pokok buah-buahan sebelah. Minggu lepas sudah mula tukang kebun dapat menuai biji=biji benihnya. 

~ Morning Glory Grandpa Ott (Ipomoea purpurea) ~
Anggaran 10 biji benih dalam 1 pek RM3.00 .
 Yang juga tak nak kalah menceriakan Kebun Bahagia Bersama juga ialah jenis China Blue beberapa minggu ini (info klik sini). Sama-sama musim menuai biji benih China Blue dan Grandpa Ott.

~ Morning Glory China Blue ~
Anggaran 15 biji benih dalam 1 pek RM3.00 .
 Yang baru sahaja mula musim bunganya minggu ini ialah jenis Heavenly Blue yang duduk melilit menghiasi sangkar 2. Bolehlah itik dan ayam remaja tukang kebun di sangkar 2 tu cuci mata tiap pagi dengan Heavenly Blue. Special tak sangkar PETS pun kena hias dengan bunga seri pagi.
  Kebetulan long weekend cuti Tahun Baru Cina dulu Grandpa Abby (Tuan Tanah) buat projek mengecat pagar sambil babysit adik bongsu tukang kebun di rumah dan anak-anak angkat tukang kebun di dalam sangkar tu. Kebetulan pilihan warna Tuan Tanah kali ini seakan mirip warna Heavenly Blue.
  Tahun ini juga bulan pertama dalam Calendar Cina, seperti tahun-tahun sebelumnya pasti ada bunga lotus yang mekar di frontyard Kebun Bahagia Bersama. Yang dalam gambar ini, yang tukang kebun semai dari biji benih berbunga semula.
 Banyak tema warna biru hari ini, hopefully no one has Monday Blues lah ya.

Self-Collect Schedule This Week:

~ 11th March 2015, Wednesday at Sungai Buloh from 8:30PM~9:00PM.

4 ulasan:

We Linnasya berkata...

Heavenly blue dgn china blue sama tak? Kalau tak sama sy nak heavenly blue dgn grandpa ott blh. Tq.

imm hassan berkata...

cantiknya ada lotus..

@na berkata...

Subhanallah...grandpa ott tu cukup menawan..blum penah tengok lg seblum ni...

TukangKebun berkata...

Salam Bahagia We Linnasya,

Heavenly Blue dengan China Blue lain, daun dan bunga Heavenly blue lebih besar.
Boleh buat pesanan email ke (kebunkmg@gmail.com).

Salam Bahagia Imm,

Yang jenis lotus ini mudah sikit nak bela.

Salam Bahagia @na,

Warna ungu Grandpa Ott sangat pekat kan kekadang nampak kebiruan.