No F1 Hybrids / GMO seeds here. Only seeds from natural selection.

We are a bunch of passionate open-pollinated heirloom seed savers.

If you have heirloom seeds and worried it will be gone for future generation, we will be happy to add into our seed bank, grow and give it a comeback.

Save Heirloom Seeds for our children.

All of our plants are only feed with animal manure and compost. No synthetic fertiliser or chemicals used.

Be kind to our environment as we are sharing with other living things created by God.

Our ancestors live a healthy life without artificially man-made poison. Big NO to pesticide.

Plants on our kebun are organically grown, only kisses by us, rain and other living things.

Any form of gardening patience is the virtue.

Selasa, 17 Mac 2015

Setawar Putih

  Kalau tengah fikir-fikir mencari tumbuhan yang sesuai dijadikan hijab untuk beri privacy kepada penghuni rumah di tepi barisan parit luar rumah ialah Setawar Putih. Pokok setawar putih ini mudah bela dan tak perlu banyak belaian kerana ianya memang pokok asal di negara kita. Tumbuhan yang memberikan 4 warna iaitu daun hijaunya, merah, kelopak bunga putihnya dan heart bunga berwarna kuning. Pokok Setawar Putih boleh tumbuh tinggi dari ketinggian tukang kebun yang just 5 feet.
  Ini adalah jenis tumbuhan yang boleh beri makanan isi perut ya. Bud bunga putihnya yang belum buka itu boleh buat ulam cicah dengan sambal/cencaluk/ budu. Kalau jenis setawar putih ini bud bunganya tu tak de rasa sangat berbanding dengan rasa tutty fruity bud bunga costus green mountain (info klik sini).

 Pembacaan lanjut mengenai khasiat Setawar Putih boleh baca di previous posting (info klik sini).
  Hari ini nak menambah cerita mengenai salah satu hasil dapat dari tumbuhan Setawar Putih ialah bila 'bract bunga' macam rupa acorn tu dah kering macam gambar di atas boleh dibuat hiasan. Ini kalau dipetik diwarna cantik-cantik mahal juga boleh dijual macam dekat kedai hiasan SSF tu.
 Ikut creativity masing-masing macam mana nak warnakan bentuk macam acorn dari tumbuhan Setawar Putih. Jangan main-main acorn ini kalau dikeringkan betul-betul dan varnish cat boleh tahan bertahun-tahun tau. Tukang kebun pun baru perasan sebenarnya hiasan dalam seashell besar dalam bilik tetamu (now temporary bilik tukang kebun) tu sebenarnya hasil bentuk acorn dari tumbuhan Setawar Putih. Tukang kebun ada kutip juga acorn dari Setawar Putih ini tapi sekali asyik hilang je rupanya si Rayyan buat main-main fantasy child play dekat luar (berterabur dekat luar balik). Untuk keep the kids busy time cuti sekolah ini bolehlah buat projek nature preserve acorn macam ni buat deco dengan anak-anak kan.
 Antara gandingan yang tukang kebun gemar ialah tumbuhan Setawar Putih dengan background ada Bauhinia Kockiana seakan on fire meriah begini pada musim Tahun Baru Cina lepas.
  Untuk tumbuhan setawar putih boleh dipos 1 Malaysia. Untuk Sabah/Sarawak Kebun Bahagia Bersama bekalkan dalam bentuk rizom. Semenanjung Malaysia tengok saiz stok sama ada anak pokok atau rizom. Kalau Self-Collect seperti Sabtu petang minggu ini (5:30PM~6:00PM) dapat saiz dah matang (tinggi tak muat bonnet kena letak dalam kereta tempat kaki).

~ Setawar Putih ~
1 pot/rhizome RM8.00 (kebunkmg@gmail.com).

Tiada ulasan: