No F1 Hybrids / GMO seeds here. Only seeds from natural selection.

We are a bunch of passionate open-pollinated heirloom seed savers.

If you have heirloom seeds and worried it will be gone for future generation, we will be happy to add into our seed bank, grow and give it a comeback.

Save Heirloom Seeds for our children.

All of our plants are only feed with animal manure and compost. No synthetic fertiliser or chemicals used.

Be kind to our environment as we are sharing with other living things created by God.

Our ancestors live a healthy life without artificially man-made poison. Big NO to pesticide.

Plants on our kebun are organically grown, only kisses by us, rain and other living things.

Any form of gardening patience is the virtue.

Rabu, 25 Julai 2012

Cherry Belle Radish

swiss chard

Radish jenis Cherry Belle adalah radish berbentuk bulat yang sangat kecil, berwarna merah dan cepat mendapat hasilnya. Radish ini sangat sesuai bagi rakan-rakan yang baru berjinak dengan alam ‘gardening’. Ianya cuma mengambil masa antara 4~7minggu untuk tuai sayur ni. Sesuai di tanam dalam bekas dan untuk balcony garden. Biji benih radish juga mudah untuk permata hati kita semai bijinya. Tentu si kecil seronok tengok sayur yang percambahan dan pertumbuhan yang cepat serta sayur yang bentuk menarik ini. Pastikan tanah adalah moist dan tidak kering semasa pertumbuhan radish ini supaya isinya tidak cepat keras atau akarnya tidak terbelah atau merekah. Perlu tuai sayur ini segera apabila agak-agak akarnya surah berukuran diameter 2cm lebih.  Disebabkan akarnya pendek, moisture tanah bahagian di atas hendaklah tidak kering. Sekiranya tanah kerap dibiarkan kering semasa pertumbuhan akarnya akan tidak beberapa menjadi. Cherry Belle radish adalah sayur yang sesuai untuk “inter-cropping/inter-planting”dengan sayur yang mengambil masa lama untuk tuai hasilnya kerana saiz pokoknya yang kecil dan cepat membesar bagi menjimatkan ruang untuk berkebun. Sebagai contoh, saya kerap semai biji benih radish ‘Cherry Belle’ di antara anak pokok bawang atau parsnip yang pertumbuhan agak lambat. Kaedah terbaik semai biji benih radish adalah ‘direct sowing’ terus tanam di tempat yang disediakan kerana ianya tidak gemar dialihkan. Boleh makan mentah dihiris sebagai salad. Ada juga yang makan radish ini mentah cicah dengan garam.
container gardening (1)


~Pre-Order Biji Benih Sayur Cherry Belle Radish~
Boleh pre-order (reserve) dahulu sebab bulan August 2012 baru dipos ke miliknya.
Stok Habis.
RM3.00-satu pek (50biji benih)
Kos penghantaran bagi pembelian apa jenis benih yang berharga RM3.00 satu pek dengan jumlah bilangan kurang 15pek adalah RM5.00.
Kos penghantaran bagi jumlah pembelian lebih dari 15pek untuk apa sahaja jenis benih satu pek berharga RM3.00 adalah percuma.
Sekiranya, ada pembelian yang berlainan harga, saya akan cuba kurangkan kos penghantaran.
Pembayaran adalah melalui Bank CIMB atau RHB.
Nota: Benih akan dipos di bulan August dan boleh pre-order dengan tinggalkan comment atau mesej saya dengan email.
Sebarang kemusykilan, jangan segan bertanya (kebunkmg@gmail.com).

20 ulasan:

mat jon berkata...

ni lah benih yang saya tunggu-tunggu.. nak satu..wah lepas ni tukang kebun ada 'orang baru' la ye ;) take care

Mama Pongkey berkata...

Satu untuk saya ye :-)

Zieta collection berkata...

Diana.. saya mahu yang ini juga 1 pek Cherry Belle Radish.

Nitesky berkata...

saya nak 1 pek.

TukangKebun berkata...

Mat Jon~ Thank you. Tambah seorang tukang kebun lagi...hehehe...

Mama Pongkey, Ivy and Nitesky~ OK dalam buku excel 555 noted.

Sean L berkata...

Nak satu pek jugak. Love these small round radishes in salads.

TukangKebun berkata...

Sean L~Elok succession sowing each 2 weeks. This few weeks tak termakan radish ni especially now puasa and not cooking much...passing2 dekat member sebab my Asian greens pun semua dah nak mula flowering. Sayang pula kalau biar je nanti masuk kompos.Ok dah catit ;).

lynnhelite berkata...

Lynn nak jugak satu pek. tlg reserve ya

hijaudaun berkata...

salam diana. saya nak satu jgk ye. masuk dlm list.. ;>

TukangKebun berkata...

Lynnhelite, Hijaudaun~ Dah masuk dalam list :).

shafirul suffian berkata...

ada lagi ke dah habis? kalau ada saya nak satu..

TukangKebun berkata...

Shafirul~ Minta maaf stok untuk bulan8 dah habis. Kalau ada rezeki nanti saya cuba stok up.

wani sc berkata...

sayangnya, terlambat order :'(
nanti dah ada stock tolong reserve untuk saya 1 pek ye. thanks.

TukangKebun berkata...

Wani SC~ Insya-Allah kalau ada rezeki nanti kami stock up lagi.

lynnhelite berkata...

another new member joining my garden.. excited dgn benda2 baru (expecially my aesyah, each plant she nak try bagi brownie test..haish..)

TukangKebun berkata...

Lynn~I am happy to hear your kids are having so much fun in your garden. Sihat brownie makan makanan organik and not pellet food. Brownie dah dapat makan daun radish?

lynnhelite berkata...

not yet, still small. Yes, since we took seriously in gardening, suprisingly my girls love veggies now. Each time nak lunch/dinner, dua2 sibuk ke belakang rumah cari apa2 yg patut...

TukangKebun berkata...

Best your girls Lynn main masak-masak dapat gather fresh ingredients lagi, so much fun and good experience for them. Nanti wang hantaran boleh demand tinggi cos there are very talented girls. Lucky man siapa dapat tawan hati mereka.

lynnhelite berkata...

aduh..i just felt they r born yesterday, now u talking abt hantaran, he he..The kakak already plan to study in Korea, yg kecik jer still cling to us..Rizal dah plan bila both dah study o/sea, its time for us to jalan2 round the world (mcm bagus jer). Anyway, radish cherry belle tu dah tumbuh dlm masa 3 hari jer.. now dah nampak daun ke3, harap2 menjadi (dah byk peminat tuh)

TukangKebun berkata...

Lynn~Bolehlah Lynn pergi Korea masa spring lawat si kakak. My hubby pun said the same thing (yalah tu...hahaha). Radish globe yang kecik memang cepat tumbuh compare to other radish. Tapi si Brownie paling untung kut since dia dapat semua part daun. You all kena bahagi yang root :P.