No F1 Hybrids / GMO seeds here. Only seeds from natural selection.

We are a bunch of passionate open-pollinated heirloom seed savers.

If you have heirloom seeds and worried it will be gone for future generation, we will be happy to add into our seed bank, grow and give it a comeback.

Save Heirloom Seeds for our children.

All of our plants are only feed with animal manure and compost. No synthetic fertiliser or chemicals used.

Be kind to our environment as we are sharing with other living things created by God.

Our ancestors live a healthy life without artificially man-made poison. Big NO to pesticide.

Plants on our kebun are organically grown, only kisses by us, rain and other living things.

Any form of gardening patience is the virtue.

Jumaat, 13 Julai 2012

Nasturtium 'Jewel' Mix

Bagi peminat makanan berkhasiat yang dikategorikan dalam ulam-ulaman, ini adalah pokok bunga yang elok ditanam di kebun anda. Bunga dan daun dari pokok ini boleh dimakan dan mengandungi pelbagai kandungan zat khasiat. Bijinya pula boleh dibuat jeruk (caper). Pokok Nasturtium adalah adik beradik dengan pokok pegaga.


Kali ini diberi 3 tips untuk tanaman ini:

(1) Pada musim panas dan kering, pilih lokasi yang hanya menerima kurang pancaran matahari (filtered/dappled light) untuk pertumbuhan pokok ini.
(2) Pokok ini tidak suka sekiranya tanah yang terlampau berair (no wet feet).
(3) Bagi mendapatkan banyak bunga pastikan tidak menggunakan baja yang bernitrogen tinggi (elak baja ayam-nitrogen tinggi), produksi bunga yang banyak dia nak nutrient potassium. Lagi mudah tak perlu baja sebab pokok nasturtium ini boleh hidup bahagia di tanah yang kurang subur. Dari perhatian di kebun saya sendiri, saya dapat banyak anak pokok nasturtium yang tumbuh sendiri (self-seeded) di tempat yang jarang saya top up baja/compost.

Percambahan benih mengambil masa dari 10 hari ke 21 hari.

~Biji Benih Nasturtium 'Jewel' Mix (RM3.00-anggaran 7 seeds satu pek)~

23 ulasan:

Mama Pongkey berkata...

Saya nak 2 pek please :-)

Mama Pongkey berkata...

2 pek untuk saya ye :-) bestnya.

lynnhelite berkata...

Lynn nak try lagi..order 1 pek ya, batch dulu sumer dah arwah, sob sob..

TukangKebun berkata...

Mama Pongkey~ Hait.

Lynn~Dah balik dari holiday ke? Ok reserved satu.

TukangKebun berkata...

Mama Pongkey~ Hait.

Lynn~Dah balik dari holiday ke? Ok reserved satu.

lynnhelite berkata...

belum.. singgah2 jer kat page Diana jap..

TukangKebun berkata...

Lynn~Dah sampai Sydney ke? Sydney warmer sikit compare to our place here.

hijaudaun berkata...

salam diana. ada lagi tak stok nasturtium ni? kalau ada nak 1 ye. saya sedang ronda tgk benih yg masih ada stok. tapi byk yg dah habis. ;(

TukangKebun berkata...

HijauDaun~ OK Diana reserve satu.

mat jon berkata...

saya dah reserve jugak ke, ari saya dah tanya dah. mintak2 ada la lagi

TukangKebun berkata...

Mat Jon~ Ada dah saya reservekan.

lynnhelite berkata...

Lynn ke sana not only for holiday but admitted at St Vincent Hospital for cancer care programs. Cuaca bit windy actually. we managed to go to Hunter Valley for wine tasting, the landscape can never be forgotten...

TukangKebun berkata...

Lynn~Elok ambil opportunity masa travel kat Australia, they have very good medical facilities and they create good environment for patient tak stress. My ex-labmate baru graduate this year, sekarang buat post doc dekat Melbourne uni research ovarian cancer. Sini memang banyak tempat wine tasting and nice view for relaxation. Around Adelaide ni pun banyak vineyard.

zamzurina zulkafli berkata...

ada lg ke?

TukangKebun berkata...

Zamzurina~ Out of Stok sekarang. Pokoknya tengah berbunga dan sedang tuai biji benihnya. Kebarangkalian stoknya kembali ada dimasukkan awam bulan December nanti.

mat jon berkata...

nak booking awal boleh, sebab benih yang sebelum ni banyak tak jadi, simpan 2 pek yerr, tqvm

zamzurina zulkafli berkata...

Saya nk mintak tukang kebun reserved 1 pack utk saya. Tq

TukangKebun berkata...

Zamzurina~ OK nanti masuk tuaian baru saya simpankan. Tengah proses keringkan benih-benihnya mungkin December ~ January baru dapat dipos.

emmatam berkata...

Ada stok x

TukangKebun berkata...

Emmatan yang ni baru habis stok, tukang kebun nak tunggu berbunga pokoknya dahulu.

emmatam berkata...

Ala. . Xpe nt ble dah ada stok simpn ntk saya satu eik

samarinda berkata...

Salam, tukang kebun, Nasturtium nie xboleh tanam kat full sun eh?... patut lah pokok yang tanam tu asyik nampak xbrpe subur...layu jer.

TukangKebun berkata...

Salam Samarina,

Mungkin di tanahair ni partial shade lagi better.