No F1 Hybrids / GMO seeds here. Only seeds from natural selection.

We are a bunch of passionate open-pollinated heirloom seed savers.

If you have heirloom seeds and worried it will be gone for future generation, we will be happy to add into our seed bank, grow and give it a comeback.

Save Heirloom Seeds for our children.

All of our plants are only feed with animal manure and compost. No synthetic fertiliser or chemicals used.

Be kind to our environment as we are sharing with other living things created by God.

Our ancestors live a healthy life without artificially man-made poison. Big NO to pesticide.

Plants on our kebun are organically grown, only kisses by us, rain and other living things.

Any form of gardening patience is the virtue.

Sabtu, 24 Januari 2015

January Purple Parade

  Minggu ini antara warna yang menceriakan Kebun Bahagia Bersama ialah bunga berwarna ungu. Pokok Garlic Vine yang ada setinggi lebih 4 meter berjurai-jurai bunganya meriah menghiasi pagar depan Kebun Bahagia Bersama.
 Pokok bunga keembung juga tak putus-putus berbunga ada banyak pengganti di Kebun Bahagia Bersama.
 Pokok keladi bunting juga seperti keembung rajin sungguh berbunga bulan ini wakil jenis waterplant.
  
 Bahagia hati tukang kebun bila Kak Ani kongsikan gambar pickerelweed yang ditanam di rumahnya di Kuala Pilah. Tumpang seronok tengok pembesaran pantas pickerelweed Kak Ani yang sudah berbunga-bunga. Kebun Bahagia Bersama pos ubi pickerelweed hujung bulan November 2014 dan belum sampai 2 bulan sudah bahagia pokoknya menetap di rumah baru.

Review pickerelweed dari Kak Ani : "Sangat cepat pembesarannya, mudah penjagaannya dan rajin berbunga".

7 ulasan:

Nooriah Abdullah berkata...

assalamualaikum Diana TK, umah kaknoor pun ada pokok purple garlic vine tu, tak tau pun nma nya sebelum ni, celalu ckp pokok bunga purple ja, tapi ciput sngt menjadi kat pagar umah..

Normala Saad berkata...

Cantik semuanya. Purple is my feveret color!

Shasrine berkata...

Cantik sangat. My daughter everytime ke nursery mesti nak minta belikan sepasu pokok bunga. Tapi mama dia rajin tanam sayur je sebab boleh makan.

We Linnasya berkata...

Dah lama blog walking tengok blog nih senyap2. Hari nih nak tegur akak lah. Hehe Hari tuh adik sy ade order dari akak. dah dpt. Morning glory tgh bercambah. Petunia belum lg.

TukangKebun berkata...

Waalaikumsalam KakNoor,

Pokok garlic vine ni my pace pertumbuhannya tak secepat akar dani. Takdelah penat asyik nak kemas kasi nampak rapi. Pokoknya pun tak jenis merimbun sangat.

Salam Bahagia Kak Mala.

Sama-samalah kita warna kegemaran purple.

Salam Bahagia Shas,

Boleh cari selection pokok bunga yang jenis edible.

Salam Bahagia We Linnasya,

Thank you drop komen berkenalan hari ini. Syukur Alhamdulillah Morning Glory dah bercambah, jika sull sun cukup air cepat membesar tu.
Petunia hati-hati sikit sebab benihnya halus takut hanyut. Kalau semai dalam sangat takut susah tunas nak keluar.

suka suka berkata...

Garlic vine akak tu tak mahu naik tinggi.. ada cara tak?

TukangKebun berkata...

Expose dekat banyak sun dan letak baja tahi ayam Kak Mar.