No F1 Hybrids / GMO seeds here. Only seeds from natural selection.

We are a bunch of passionate open-pollinated heirloom seed savers.

If you have heirloom seeds and worried it will be gone for future generation, we will be happy to add into our seed bank, grow and give it a comeback.

Save Heirloom Seeds for our children.

All of our plants are only feed with animal manure and compost. No synthetic fertiliser or chemicals used.

Be kind to our environment as we are sharing with other living things created by God.

Our ancestors live a healthy life without artificially man-made poison. Big NO to pesticide.

Plants on our kebun are organically grown, only kisses by us, rain and other living things.

Any form of gardening patience is the virtue.

Selasa, 16 Jun 2015

Didik Buah Hati Buah Tempatan

  Syukur Alhamdulillah cuti sekolah semester baru-baru ini, ada beberapa jenis buah-buahan tropika sudah ranum dan dapat Kebun Bahagia Bersama Team Members bersama-sama nikmati rezeki yang telah diberikan OlehNYA. Sebiji nangka yang dituai minggu lepas (related posting klik sini), lumayan cantik isinya dan manis. Puaslah Abby dan Rayyan makan berulas-ulas sampai kenyang. Seperti biasa jika buah yang ranum sangat semerbak macam spesis Nangka dan Durian, Ilhan pula akan jauhkan diri. Bising mulut Ilhan kalau bau-bau macam Nangka dan Durian ini, mungkin sensory smell ni lebih sensitive kut. Adik-adik Ilhan buat tak tahu je bebel abangnya, munch munch isi nangka yang baru dikeluarkan oleh Papa.
  
   1/3 bungkus untuk bawa kongsi bersama-sama di pantry pejabat Papa Ilhan, 1/3 bawa ole-ole untuk kenduri tahlil di Nilai pada Sabtu tengahari lepas. Di atas pokok nangka juga masih banyak buah-buah yang sedang bergayutan membesar. Nampaknya hujung minggu ini kena curi masa balut buah nangka yang dah besar saiznya, nanti kena tebuk dengan tupai. Kalau yang di bahagian bawah tu lagilah nanti kena tebuk dengan binatang ternakan. Sempena bulan Ramadhan ini jika ada yang buat berbuka puasa besar gathering dengan sanak saudara, boleh juga dapatkan bahan nangka muda organik saiz sederhana dari Kebun Bahagia Bersama sebiji RM2 self-collect minggu ini. Sebiji nangka muda puas boleh buat gulai nangka untuk berbuka puasa ramai-ramai.

Self-Collect Schedule This Week:

~ 17hb Jun 2015, hari Rabu dari pukul 9:00 malam ke 9:30 malam di Sungai Buloh.

~ 20hb Jun 2015, hari Sabtu dari pukul 3:30 petang ke 4:00 petang di Sungai Buloh.
  Cuti Sekolah lepas ini, dapatlah kami ambil kesempatan ajar buah-buat hati Kebun Bahagia Bersama mengenali dan menikmati buah-buahan tempatan dari kebun. Selain dari biasakan mereka dengan buah nangka, buah nam nam atau juga kalau Rayyan panggil Katak Puru pun sedang musim buahnya. Cuaca tahun ini berbanding tahun lepas, pokok katak puru lebih bahagia nak menghasilkan buah-buah lebih banyak.
   Tak perlu nak kasi biasa Abby makan buah epal Granny Smith. Cukup jelah buah dari pokok kegemaran Grandpa Abby which is Nam Nam as Abby punya snack atau appetizer sambil meneman Tukang Kebun memasak di dapur. Sambil-sambil masak, kalau ada free hand sekejap kupas-kupas Katak Puru untuk Abby appetizer isi perut dari dia mencari biskut apa-apa dalam gerobok atau peti ais. 
  Mula-mulakan, rasa tuaian Katak Puru di atas ini (Gambar No.5) macam banyak je tak termakan, ingat adalah extras boleh let go sebab kekadang selalu dapat enquiry orang mengidam nak makan Katak Puru. Sekali tak disangkakan anak-anak boleh perabihkan as appetizer. Mula-mula si Abby dan Rayyan rancak makan while waiting for dinner nak ready, lagak mereka makan Katak Puru membuatkan si Ilhan yang food fussy jadi curious nak merasa juga. Katak Puru buahnya kan tak berbau jadi bolehlah buat si Ilhan adventure nak rasa. Syukur Alhamdulillah gelagat berebut Abby dan Rayyan makan Katak Puru membuatkan Ilhan juga boleh dah makan sama-sama buah Katak Puru lepas ini.
   Gambaran tuaian No. 6 di atas pula adalah yang buah Katak Puru baru dituai pagi tadi, sekiranya ada yang mengidam sangat boleh self-collect esok malam di Sungai Buloh (5 biji buah nam nam RM2). Abby tak perasan lagi ada buahnya sebab dah simpan di atas para tinggi. Kejap lagi nak panaskan dapur, yang mana dah kena noda sikit dipilih reject untuk snack petang Abby.

~ Anak pokok Katak Puru sebekas RM10.00 ~

  Gambaran tuaian No. 7 juga adalah antara tuaian hari ini. Bunga Telang pun sebenarnya lebih banyak bahagian yang Ilhan kutip sendiri dah selesai buat Sirap Biru untuknya petang tadi. Yang dalam bakul yang tumbuh sendiri liar di belakang sambil-sambil walk through kutip untuk bekalan roti telur telang Ilhan untuk sekolah kebangsaan petang. Semalam pun Ilhan minta juga bekal roti telur telang. Sebelum hantar ke sekolah, Ilhan kata nak belajar sendiri buat roti telur telang. Kejap lagi ingat nak masak beef stir-fry je campur-campur dengan sayur yang dikutip tadi. Mulberry pun ada juga rezeki snacking untuk buah-buah hati.
  Syukur Alhamdulillah pertengahan tahun 2015 ini nampaknya pokok-pokok pisang nangka rajin berbuah. Ada pelbagai progress pembesarannya kelihatan di kebun belakang. Bahagia juga ada nampak pokok pisang nangka yang juga baru mengeluarkan tandan jantung bunganya pada bulan ini. Which means the Tukang Kebun will have succession crop of pisang nangka 2nd half of this 2015 year. Pening kepala juga kalau buahnya masak serentak kalau pokok-pokok pisang ini, lebih baik jika ada gap mula berbunga antara satu sama lain pokok-pokoknya. Sebagai contoh, sudut di bawah ini kelihatan pokok pisang nangka di depan ini dalam 1~2 minggu dah boleh dituai, yang di belakang lagi 1~2 bulan lagi kut.
  Kebun Bahagia Bersama offer reservation Pasar Ramadhan Online Kebun Bahagia Bersama minggu ini antara kandungannya ialah sesisir pisang nangka, ubi kayu dan bergantung kepada rezeki tuaian lain dalam Kebun Bahagia Bersama ada possibility campur buah canistel/ciku/citrus juga jika ada rezeki sehari sebelum pengeposan. Memandangkan kali ini Goodies jenis besar dan berat, kena pakai prepaid medium box Pos Laju Malaysia (RM21) yang boleh muatkan barang sehingga hampir 5kilogram. 

Pasar Ramadhan Online Kebun Bahagia Bersama (RM9) tambah Kotak prepaid Medium Box Pos Laju Malaysia (RM21), Jumlah RM30 (Semenanjung Malaysia sahaja). 
Reservation to (kebunkmg@gmail.com).

3 ulasan:

nasa mulia berkata...

sedapnya nangka....baru lepas makan pengat pisang campur nangka, sedap sangat..

Carlz Jafran berkata...

Salam Diana,

Simpankan saya sepokok katak puru dan sepokok daun salam jika masih available...

TukangKebun berkata...

Salam Bahagia.

Bulan lepas ada babysitter Rayyan kasi tapau pengat nangka untuk Rayyan sebab Rayyan suka sangat.
Terlupa pula batch kali ini nak mencuba-cuba buat pengat.
Thank you for the reminder, kalau diizinkan masa ingin juga cuba buat pengat.
Sekarang ni pun ada stock pisang nangka yang sesuai juga dibuat pengat kan.

Salam Bahagia Carlz.

Stok ada.
Cuma kami tunggu confirm email dari Carlz.