No F1 Hybrids / GMO seeds here. Only seeds from natural selection.

We are a bunch of passionate open-pollinated heirloom seed savers.

If you have heirloom seeds and worried it will be gone for future generation, we will be happy to add into our seed bank, grow and give it a comeback.

Save Heirloom Seeds for our children.

All of our plants are only feed with animal manure and compost. No synthetic fertiliser or chemicals used.

Be kind to our environment as we are sharing with other living things created by God.

Our ancestors live a healthy life without artificially man-made poison. Big NO to pesticide.

Plants on our kebun are organically grown, only kisses by us, rain and other living things.

Any form of gardening patience is the virtue.

Isnin, 3 Jun 2013

Beetroot Early Wonder

 Beetroot Early Wonder adalah jenis beetroot berwarna merah yang bentuknya bulat.  Beetroot jenis ini sangat manis, kalau dibuat jus campuran sayur-sayuran tak perlu letak gula, cukup beetroot jadi pemanis. Pastikan tanah di mana beetroot tumbuh tidak kerap kering supaya akarnya tidak jadi keras. Beetroot dengan silverbeet atau swiss chard mempunyai persaudaraan yang rapat, jadi mudah cross-pollinate antara tanaman-tanaman tersebut. Pollination beetroot adalah melalui angin.
 Anak pokok beetroot boleh transplant apabila ketinggiannya lebih kurang 5cm. Sebagai contoh, gambar di atas anak pokok beetroot sudah boleh dipindahkan atau saiz yang sesuai untuk daunnya dibuat salad (tukang kebun tapak tangan kecil sahaja, tak pakai glove masa gardening). 
 Potongan isi beetroot early wonder kadangkala nampak ada belang-belang sikit. Berdarah masa potong beetroot jadi berhati-hati supaya tak kena baju.

 Minggu lepas, semasa pergi Tamu Tamparuli ada beberapa small farmers jual organik beetroot dengan harga yang sangat murah. Musim agaknya. Sayur leek pun ada tukang kebun jumpa.

~Biji Benih Beetroot Early Wonder~
Satu pek mengandungi anggaran 30 biji benih.

Pesanan biji benih ini dalam bulan Jun ini boleh ditinggalkan di kotak komen. 

32 ulasan:

@na berkata...

salam diana, saya nak satu pack- anzaujah@gmail.com

aida_aminshah berkata...

aida nak dua paket Diana thanks =)

Tanpa Nama berkata...

nk jugak 1 pek
(Kfaiza)

olive berkata...

The 1st pic so nice!

Avia Mishat berkata...

Avia nak satu diana.thanks

SriKota Garden berkata...

Saya nak satu

Srikota Garden

TukangKebun berkata...

Tukang kebun ada simpankan pesanan di atas.

Olive thank you, look ornamental.

syazwani adnan berkata...

Assalamualaikum kak Diana,

wani nak pesan 2 pek beetroot.
beetroot ni betul2 merah ye?

terima kasih
syazwaniadnan at gmail dot com

TukangKebun berkata...

Syazwani~

Waalaikumsalam.
Thank you for the reminder. Saya simpankan dan akan email nanti.

gatchan berkata...

Assalamualaikum Diana,

Kalau benih beetroot ni ade lagi blh reserve kan 1 pek untuk saya?

Ema
gatsu2811@gmail.com

gan chin soo berkata...

Hi, diana. I want 1 packet. Thanks. sooganchin@gmail.com

TukangKebun berkata...

Waalaikumsalam Ema dan Gan Chin Soo tiada stok lagi untuk bulan ini. Tetapi bulan depan ada.

Bib Mohamed berkata...

simpankan utk bib bulan depan. tq

Susilawati Norddin berkata...

Salam diana
simpan saya 1 utk bulan depan..

TukangKebun berkata...

Yang ini ada stok baru dah masuk.

Tanpa Nama berkata...

Ad stok lg tak? Cmner nk oder yer. Datiesya@ yahoo.com

TukangKebun berkata...

Ada stok. Saya sudah email (datiesya@yahoo.com).

Zleq Kha berkata...

saya nak benih 2 pack
benih campuran beetroot ada tak?

Sitieykha@ymail.com

TukangKebun berkata...

Masih ada campuran beetroot Zleq Kha.

Keyn berkata...

Sy nk benih beetroot.still ada ke

TukangKebun berkata...

Ada masih beberapa jenis beetroot dalam stok kami Keyn boleh email (kebunkmg@gmail.com)

aida_aminshah berkata...

Diana dear, ada lagi tak seed beet root jenis ni? Aida nak order dua paket if ada...tgk org masak mcm sedap pulak ;) nak cuba tanam

aida_aminshah berkata...

Nampak cam penah order...nanti i cek dlm stock dulu diana...tak sure ada ke tak..will come back to you :)

aida_aminshah berkata...

Diana dear, ada lagi tak seed beet root jenis ni? Aida nak order dua paket if ada...tgk org masak mcm sedap pulak ;) nak cuba tanam

TukangKebun berkata...

Ada lagi stoknya Aida. No worries check dulu Aida masih ada stoknya atau tidak.

aida_aminshah berkata...

Diana...ada rupanya stok benih =) tak pernah semai lagi rupanya...akan disemai soon..tq Diana..will order more if needed in future..thanks Diana ..

HONG LEONG FINANCIAL PRODUCT berkata...

asalamualaikum macammana nak contact saya berminat nak beli beet root

HONG LEONG FINANCIAL PRODUCT berkata...

boleh email saya contact no

fazlin

Faizul Jaafar berkata...

assalamualaikum wbt.
ada lagi tak benih beetroot ni? saya nak beli. nak tanam sendiri ��

TukangKebun berkata...

Waalaikumsalam.

Tiada biji benih beetroot dalam stock bulan ini.

Wanita Bertudung Hitam berkata...

masih jual ke biji benihnya?

TukangKebun berkata...

Salam Bahagia Wanita Bertudung Hitam.

Biji benihnya tiada ready stock sekarang.