No F1 Hybrids / GMO seeds here. Only seeds from natural selection.

We are a bunch of passionate open-pollinated heirloom seed savers.

If you have heirloom seeds and worried it will be gone for future generation, we will be happy to add into our seed bank, grow and give it a comeback.

Save Heirloom Seeds for our children.

All of our plants are only feed with animal manure and compost. No synthetic fertiliser or chemicals used.

Be kind to our environment as we are sharing with other living things created by God.

Our ancestors live a healthy life without artificially man-made poison. Big NO to pesticide.

Plants on our kebun are organically grown, only kisses by us, rain and other living things.

Any form of gardening patience is the virtue.

Sabtu, 14 September 2013

Pokok Sawo Matang

 Orang Amerika Selatan dikurniakan buah avocado, Orang Asia Tenggara dikurniakan olehNYA buah mentega yang dikenali dengan pelbagai nama buah kuning telur atau di Indonesia sawo matang. Kalau dipanggil buah mentega boleh menjadi kekeliruan sebab buah serala pun dipanggil buah mentega. Bahkan avokado juga dahulunya sebelum popular dipanggil buah mentega juga. Pokok sawo matang ni sukakan cahaya matahari. Pokok dahan dan daunnya bukan jenis bushy jadi tak menghalang sangat sinaran cahaya matahari kepada jiran-jiran pokok kelilingnya. Pokoknya rajin berbuah sepanjang tahun. 

~ Pokok Sawo Matang ~
1 bekas RM15.00
(D.O.B September 2014)

Enquiries email to (kebunkmg@gmail.com)

12 ulasan:

mama ct berkata...

salam...macam mana makan buah ni..macam avocado juga ke? atau seperti mangga?..;-) first time tengok dan tahu tentang pokok ni...terima kasih atas perkongsian...

Tanpa Nama berkata...

Slm tuan tanah..kalau jual pokok ni, camner saya nk beli? Tringin sangat2 nk buat koleksi tepi rumah :).tolong sms saya: anuar 0179844869 kota bharu. Tq

Ratu berkata...

saya cop satu!!!

TukangKebun berkata...

Pokok buah ni rasanya berlemak sungguh berlainan dengan mangga mama CT. Boleh nikmati macam avocado.

TukangKebun berkata...

Salam Anuar.
Kami boleh pos pokoknya melalui pos laju. Boleh email kebunkmg@gmail.com untuk info selanjutnya.

TukangKebun berkata...

Dah reserve untuk Ratu.

cikliah berkata...

Assalamualaikum En TukangKebun,

Adakah buah Sawo Matang ini isinya berwarna kuning. Rasanya seperti keledek rebus dan bila dimakan gigi menjadi kuning?

TukangKebun berkata...

Waalaikumsalam CikLIah,

Ya isinya berwarna kuning,
saya pun sukar nak kata ia isinya seperti keledek rebus atau tidak tapi bila masak memang baunya kuat.

Ibu Qistina berkata...

Diana ada lagi x anak pokok mentega ni?kalo ada saya nak satu pokok. Thanks.

TukangKebun berkata...

Dear May,

Ada stok pokoknya.

Lust Envy berkata...

Saya ada mesej. Nak beli anak. milfuel03@yahoo.com

TukangKebun berkata...

Salam Bahagia Lust Envy.

InsyaAllah pertengahan bulan depan ada stock baru dari kebun kami.
Ada saya hantar email.