No F1 Hybrids / GMO seeds here. Only seeds from natural selection.

We are a bunch of passionate open-pollinated heirloom seed savers.

If you have heirloom seeds and worried it will be gone for future generation, we will be happy to add into our seed bank, grow and give it a comeback.

Save Heirloom Seeds for our children.

All of our plants are only feed with animal manure and compost. No synthetic fertiliser or chemicals used.

Be kind to our environment as we are sharing with other living things created by God.

Our ancestors live a healthy life without artificially man-made poison. Big NO to pesticide.

Plants on our kebun are organically grown, only kisses by us, rain and other living things.

Any form of gardening patience is the virtue.

Ahad, 29 September 2013

Water Hyacinth

 Tanaman air ini sungguh cepat membiak dan telah diberikan nama keladi bunting.  Pokok keladi bunting warnanya sungguh menarik ada tanda di atas kelopaknya macam bulu ekor burung merak. Pokok keladi bunting biasanya diletakkan dalam bekas air untuk bantu mengawal kekotoran atau menyerap toxic yang ada di dalam air, salah satu top natural water purifier. Salah satu kaedah untuk merawat pencemaran air ialah menggunakan pokok keladi bunting. Cuma masalahnya ialah pembiakkannya yang terlampau pantas jika tidak dipantau akan memenuhi terusan. Bila dah banyak membiak memenuhi ruangan, jangan membuang pokok tersebut ke dalam longkang/terusan atau kawasan berair tapi masukkan dalam tong kompos. Sebab pokok ini mempunyai kandungan nitrogen yang tinggi dan micro-nutrien yang lain, a good compost material. Kalau tak boleh bela ayam, bolehlah bela keladi bunting untuk bekalan bahan baja kompos. Kalau tiada tong kompos pun gali je dalam tanah, jangan dibuang dalam longkang.
Pokok keladi bunting di awal pagi sebelum bunganya kembang.
Water Hyacinth in full bloom.

~ Pokok Water Hyacinth ~

2 pokok RM5.00.

Boleh campur dengan tanaman lain seperti di page '3 plants mix for RM10.00' (klik sini).

8 ulasan:

adrianna syaz berkata...

Salah satu bunga air kegemaran sya ni

Awin berkata...

saya nakkk dua pokok

aida_aminshah berkata...

Diana aida nak pokok ni dua pokok ye

wani sc berkata...

Diana, save utk saya 2 pokok.

wani sc berkata...

Diana, save 2 pokok utk saya ye. tq

TukangKebun berkata...

Warna kegemaran tukang kebun ni Adrianna, kalau boleh nak buat koleksi warna bunga-bunga cam ni :).

Tukang kebun ada simpankan untuk Awin, Aida dan Wani.

Tanpa Nama berkata...

sorylah, saya ni orang baru masuk kat web ni. Oh ya! harga empat pokok water hyacinth tu berapa ringgit? RM10 ke?

TukangKebun berkata...

Ya 4 pokok RM10 belum termasuk kos penghantaran. Maklumat lanjut email (kebunkmg@gmail.com).