No F1 Hybrids / GMO seeds here. Only seeds from natural selection.

We are a bunch of passionate open-pollinated heirloom seed savers.

If you have heirloom seeds and worried it will be gone for future generation, we will be happy to add into our seed bank, grow and give it a comeback.

Save Heirloom Seeds for our children.

All of our plants are only feed with animal manure and compost. No synthetic fertiliser or chemicals used.

Be kind to our environment as we are sharing with other living things created by God.

Our ancestors live a healthy life without artificially man-made poison. Big NO to pesticide.

Plants on our kebun are organically grown, only kisses by us, rain and other living things.

Any form of gardening patience is the virtue.

Khamis, 19 September 2013

Yang suka daun lemon

 Musuh ketat anak-anak pokok lemon beberapa bulan ini ialah this little devil ulat yang bertanduk ini. Anak-anak pokok lain tak kena pula. Tukar posisi batch semaian anak-anak pokok lemon yang berlainan pun masih mengalami nasib yang sama. Pokok-pokok lemon yang well-established atau matang lain tak pernah pula nampak ada masalah ulat ni. Sedap agaknya daun lemon anak-anak pokok muda kut. Oleh kerananya banyaklah daun-daun yang telah di 'snip' 'snip' ikut rentak corak ulat bertanduk tu di kala masa tukang kebun tak perasan. Jadi tukang kebun kalau perasan just squash squash squash on the spot. Tukang kebun tak de spray spray apa-apa so totally organically grown. Medium di mana anak-anak pokok lemon yang tumbuh sekarang adalah campuran tanah bakar dari kebun, tahi kambing, turkey, ayam-ayam mutiara dan itik yang bernama Josephine. So no synthetic fertilizer used.
 Batch pertama anak-anak pokok ni tukang kebun tak pasti jenis lemon yang mana satu biji benihnya disemai dari kebun sendiri, dah tercampur-campur masa tu. Big Boss kata elok tanam pokok lemon keliling pagar untuk susahkan unwanted visitor berkaki dua masuk kawasan kebun. Jadi mulalah tukang kebun sambil-sambil biakkan pokok-pokok baru. Bunga pokok lemon berwarna putih, dan pada awal pagi di kala embun banyak baunya pun wangi juga.
 Antara anak-anak pokok lemon first batch yang dah kebanyakkan tingginya lebih 15-20cm, jadi tukang kebun berada dalam situasi belenggu nak releasekan on sale or not. Tunggu lama nanti makin tak mudah makin besar nak buat shipment more expensive so I let you think about it and be honest about it. Lagipun ada dah tukang kebun ter-reply maybe September tukang kebun nak offer pokok lemon (sorry no reservation, first orders after this posting will receive first). Masa dipindahkan dulu panjang akarnya (akar tunjang) hampir sama dengan ketinggian anak-anak pokoknya (about >10cm) jadi tukang kebun kena pindahkan ke bekas yang lebih besar dan gunakan lebih banyak tanah (please consider 'berat' masa penghantaran). Secara jujurnya tukang kebun berkata kalau ada yang berminat nak pesan anak-anak pokok lemon batch pertama ini, bakal tuannya ada kebarangkalian menerima pokok lemon ada daunnya yang dah kena 'snip snip' sikit sini sana. Tetapi dalam batch pertama yang mana terbaik akan dipilih untuk penghantaran. Yang lain bila ada masa tukang kebun nak pindahkan ke kebun belakang tepi pagar. Entahlah antara jenis-jenis pokok dekat tapak semaian, semaian pokok-pokok lemon yang kena tukang kebun jenguk-jenguk sebab that little devil.

10 ulasan:

Ibu Qistina berkata...

saya nak sepokok diana. tq

Tiny garden berkata...

Ulat jenis tu mmg suka pkk limau. Kasturi dan purut pun dimkn juga.

aida_aminshah berkata...

Aida nak sepokok Diana =) tq..seeds bulan lepas dah sampai ye tq lots.

Lynna Ghani berkata...

Diana,kalau ada lg simpankan saya sepokok...nnt saya email detail...thanks :)

Ratu berkata...

nak sepokok..

TukangKebun berkata...

Diana ada booking sepokok untuk Ibu Qistina.

TukangKebun berkata...

Telur ulat ni tak nampak pula mana dia menyorokkan Sali.

TukangKebun berkata...

Syukur alhamdulillah seeds bulan lepas Aida selamat terima. Diana booking sepokok lemon untuk Aida.

TukangKebun berkata...

Diana simpankan sepokok untuk Lynna. Dah ada balas emailnya.

TukangKebun berkata...

Ada simpankan sepokok untuk Ratu.