No F1 Hybrids / GMO seeds here. Only seeds from natural selection.

We are a bunch of passionate open-pollinated heirloom seed savers.

If you have heirloom seeds and worried it will be gone for future generation, we will be happy to add into our seed bank, grow and give it a comeback.

Save Heirloom Seeds for our children.

All of our plants are only feed with animal manure and compost. No synthetic fertiliser or chemicals used.

Be kind to our environment as we are sharing with other living things created by God.

Our ancestors live a healthy life without artificially man-made poison. Big NO to pesticide.

Plants on our kebun are organically grown, only kisses by us, rain and other living things.

Any form of gardening patience is the virtue.

Rabu, 26 September 2018

Bukit Botak

 Pada cuti Hari Malaysia tahun ini, Tukang kebun bersama anak-anak dengan adik pada sebelah petang pergi cuba hiking bukit yang dipanggil Bukit Botak berdekatan dengan Teluk Sepanggar. Rupanya salah satu point untuk mula pendakian adalah dekat jalan baru yang dibuka berdekatan dengan terowong pendek baru.
 Ramai juga orang meluangkan masa bersama keluarga mendaki bukit botak pada Hari Malaysia lalu. Rombongan Tukang Kebun seperti biasa yang sampai paling lambat di puncak adalah Tukang Kebun lah. Bila sampai tercari-cari mana yang lain di sebalik belukar lalang-lalang. Adik perempuan kata puas juga cari mana heroes berdua yang pecut sampai dulu nak elakkan diri dari kena mengorat. Ramai juga kumpulan orang-orang muda yang mendaki tidak kira kumpulan lelaki atau geng perempuan.
  Kali ini mendaki tidak pula Tukang Kebun rasa macam jantung nak tercabut dan perlukan beberapa stop. Cuma kali ini kepala rasa ringan nak pitam sama-sama asyik menguap-nguap ngantuk banyak kali sambil mendaki. Ini macam simptom oksigen tak cukup sampai kepala ini, low blood pressure sama peredaran darah tak bagus.
 Kami duduk lepak atas bukit botak ini sambil menikmati pemandangan keliling Teluk Sepanggar semasa matahari nak terbenam.
 Lepas tu kelam kabut turun cepat-cepat sebab dah senja nak gelap dah. Rasanya lebih setengah perjalanan kami turun dalam keadaan yang gelap. Syukur Alhamdulillah pada hari tu ramai orang jadi sesama kami suluh kasi nampak terang. Yang masa turun takde lah Tukang Kebun ketinggalan masih nampak lagi bayang dekat adik dan Abby. Rasa macam terbang pula bila turun nak cepat sebab dah gelap motivation dia lain hahaha.....
 Yang berminat nak cuba menanam kacang bulu atau edamame, sekarang ada stok yang biji benih warna hitam nama baka Nouhime.

~10 biji benih dalam 1 pek Nouhime kacang bulu/edamame RM3.00 ~

Yang biasa warna krim biji benih juga ada.

~ 20 biji benih dalam 1 pek Tsurunoko kacang bulu/edamame RM3.00 ~

3 ulasan:

farhanna jafri berkata...

Cantiknya permandangan dekat puncak, boleh layan sunset lagi :D

norhidana miswan berkata...

biasa jgk dgr nma bukit botak ni kt geng2 yg suka mendaki2 nih...
tp dgr gitu jelah, almaklum kita jenis tak minat daki2 atau hutan...

berani kak dh gelap baru turun, klu dana mau lah terpikir mcm2 almaklum penakut

meintheswim berkata...

Cantik pemandangan ny dari atas bukit tu.