No F1 Hybrids / GMO seeds here. Only seeds from natural selection.

We are a bunch of passionate open-pollinated heirloom seed savers.

If you have heirloom seeds and worried it will be gone for future generation, we will be happy to add into our seed bank, grow and give it a comeback.

Save Heirloom Seeds for our children.

All of our plants are only feed with animal manure and compost. No synthetic fertiliser or chemicals used.

Be kind to our environment as we are sharing with other living things created by God.

Our ancestors live a healthy life without artificially man-made poison. Big NO to pesticide.

Plants on our kebun are organically grown, only kisses by us, rain and other living things.

Any form of gardening patience is the virtue.

Ahad, 28 Disember 2014

Heliconia psittacorum Halloween

  Antara jenis Heliconia kegemaran Tukang kebun dalam kumpulan 'Heliconia psittacorum' ialah 'Halloween'. Rupa-rupanya tukang kebun hanya ingatkan ianya adalah 'Golden Torch' tapi bila diselidik dengan lebih terperinci, kebarangkalian baka yang ditunjukkan dalam gambar ialah 'Halloween'. Perbezaan 'Halloween' dan "Golden Torch" yang lebih common tersebut ialah kerana saiz bunganya adalah lebih besar, padat dan lebih bertingkat-tingkat. Tambahan pula daun 'Halloween' adalah variegated ada splash corak kuning apabila daunnya makin tua berbanding semasa muda daunnya hijau. Jangan tersilap pula ingat daunnya sakit, tapi memang daun yang tua ada corak bintik-bintik kuning membezakannya dengan jenis baka campuran adik beradik Heliconia psittcorum golden torch yang lain. Bunga 'Halloween' juga bila tangkai bunganya dipotong tahan lama menjadi bunga hiasan fresh di dalam rumah.

 Dalam pemerhatian tukang kebun yang menarik mengenai 'Halloween' ialah pertukaran warna bunganya apabila menerima cahaya matahari lebih ke warna kekuningan dan di tempat yang lebih redup warna bunganya lebih ke warna kejinggaan. Ketinggian 'Halloween' boleh tumbuh dalam anggaran 1meter ~ 2meter. Sesuai tumbuh di full sun sehinggalah light shade. Pada musim hujan adalah masa paling sesuai untuk memindahkan atau menanam pokok-pokok jenis heliconia yang sangat mudah tumbuh di kawasan tropika kerana mereka suka cuaca yang kelembapan tinggi dan taburan hujan yang banyak. Pokok Heliconia "Halloween" bukan jenis hybrid sebab ianya juga boleh tumbuh sendiri dengan biji-biji benih. Tukang kebun perhatikan di sebelah tembok di mana 'Halloween' tumbuh yang dipisahkan dengan parit dalam di tanah kosong sebelah banyak pokok 'Halloween' tumbuh sendiri dengan subur hasil dari biji benih bertaburan yang terbang ke sebelah.

Info mengenai Heliconia psittacorum 'Halloween' juga boleh lawat laman blog in hiathus ini (klik sini).
 Selain dari biji benih, Halloween boleh ditanam dengan rhizome yang mempunyai mata tunas yang baru adalah cara yang lebih mudah. Jangan tanam rhizome tersebut terlampau dalam, asalkan rhizomenya kena cover dengan tanah untuk memudahkan tunas mudah keluar dari tanah. Pastikan pada awal permulaan menanam rhizome tersebut jangan terlampau kerap basah untuk mengelakkan dari diserang kulat. Asalkan tanah tidak kering sudah memadai. 

Heliconia psittacorum 'Halloween' ~
1 set rhizome RM15.00 .

4 ulasan:

Normala Saad berkata...

Cantiknya jenis yang ini...kak belum ada lai kat rumah..telan air liur saja lah...

Fadzillah Naim berkata...

mudah tak penjagaannya?

Julie M berkata...

Assalamualikum Kak Diana, memang cantik sangatlah kak, Julie pun tergoda!

TukangKebun berkata...

Salam Bahagia Kak Mala,

Ini koleksi Big Boss dah lama dah bahagia menghuni di Kebun Bahagia Bersama.

Salam Bahagia Fadzillah Naim,

Mudah je heliconia ni jenis tak remeh. Biasanya tak dibelai langsung di Kebun Bahagia Bersama tapi pandai bahagia hidup sendiri.

Waalaikumsalam.

Salam Bahagia Julie,

Yang ini pun antara favourite heliconia tukang kebun.